door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .
Een ontmoeting tussen een eurocommissaris en een aan de Moslimbroederschap gelieerde jongerenorganisatie zorgt voor ophef. “Onvoorstelbaar”, klinkt het bij N-VA. “Ik ben nogal geschokt”, zegt de Franse staatssecretaris voor Inburgering.
De linkse Maltese eurocommissaris voor Gelijkheid Helena Dalli plaatste een foto op Twitter waarop ze te zien is met vertegenwoordigers van FEMYSO. Volgens Dalli, wil ze daarmee in de Europese Commissie de discriminatie van jonge moslims aan de kaak stellen. “FEMYSO over de situatie van jonge moslims in Europa en de uitdagingen die zij ondervinden als gevolg van stereotypering, discriminatie en regelrechte haat”, luidde het bijschrift. “We moeten alle vormen van discriminatie van Europeanen aan de kaak stellen.”
Moslimbroederschap
FEMYSO is echter verre van onbesproken. Zo wordt de organisatie gezien als een van de Europese filialen van de islamistische Moslimbroederschap en Hamas. FEMYSO maakt deel uit van de Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE), die op zijn beurt door de Moslimbroederschap werd opgericht in 1989. Het zelfverklaarde doel van de FIOE is de “vertegenwoordiging en begeleiding van alle moslims in Europa”.
De Moslimbroederschap – in de Arabische volksmond doorgaans de Ikhwān of Broeders genoemd – is een van oorsprong Egyptische beweging, in 1928 opgericht door Hassan al-Banna, de aartsvader van het moderne islamisme. De beweging kent intussen tal van wereldwijde vertakkingen en filialen, zoals Ennadha in Tunesië en Hamas in Palestina. Ook de Turkse AKP van president Recep Tayyip Erdogan werd sterk beïnvloed door de Moslimbroederschap.
De Moslimbroederschap is dus niet één strak afgelijnde organisatie, maar kent wereldwijd verschillende verschijningsvormen, gaande van openlijk militant islamistisch, tot schuilgaand achter een façade van gematigdheid. In het Westen gaat de beweging schuil achter tal van verenigingen en belangengroepen die geregeld van naam veranderen.
De Europese filialen van de Moslimbroederschap pleiten doorgaans niet openlijk voor het omverwerpen van de seculiere staat of het islamiseren van de samenleving, maar beroepen zich veeleer op westerse instellingen en wetten om ‘religieuze vrijheden’ te verwerven en ‘discriminatie’ of ‘islamofobie’ aan te vechten. Denk daarbij aan het kunnen dragen van een hoofddoek.
“Onvoorstelbaar”
N-VA-Kamerlid en islamismespecialist Koen Metsu is misnoegd over de ontmoeting. “Onvoorstelbaar dat de EU heult met moslimbroederschapstokpaardje FEMYSO”, klinkt het. “De vzw vertoeft op hetzelfde adres als het door Vivaldi gesubsidieerde radicale CCIB dat we konden linken aan het terroristische CCIF. Ik verwacht duidelijke afkeuring vanuit de regering.”
Het CCIF werd in Frankrijk ontbonden na de moordaanslag op leerkracht Samuel Paty. De organisatie zou hebben bijgedragen aan de sociale mediacampagne die in de aanloop naar de aanslag gevoerd werd. De Belgische tegenhanger, het Collectif Contre l’Islamophobie en Belgique (CCIB), ontving doodleuk subsidies van de federale overheid. Volgens Metsu zijn er zelfs sterke banden tussen het CCIB en regeringspartij Ecolo.
Ook in Frankrijk beroert de tweet de gemoederen. Staatssecretaris voor Burgerschap Marlène Schiappa (LREM) wil dat de Europese subsidies voor de organisatie stopgezet worden. “Ik ben nogal geschokt. Ik vraag me af waarom organisaties die zijn opgeheven of die we willen opheffen, bij Europese bureaus aankloppen voor subsidies”, zei Schiappa op radiozender Europe 1.
Hoofddoekencampagne
Het is niet de eerste keer dat Europese instellingen zich willens nillens voor een islamistische kar laten spannen. Zo lanceerde de Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie met 47 lidstaten die niet verbonden is met de eigenlijke EU, een maand geleden nog een ophefmakende campagne vóór de hoofddoek.
“In diversiteit schuilt schoonheid, zoals in de hijab vrijheid zit”, stond te lezen op een afbeelding waarop een vrouw met hoofddoek en een vrouw zonder hoofddoek te zien waren. “Hoe saai zou de wereld zijn als iedereen er hetzelfde zou uitzien ? Vier diversiteit en respecteer hijab. (sic)” Na de nodige ophef, niet in het minst in Frankrijk, werd de campagne ingetrokken. “De campagne weerspiegelt het standpunt van de Raad van Europa niet”, luidde het in een verklaring.
Foto’s (c) Gazet van Hove.