Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten honderden Vlaamse jongens zich aan bij het Duitse leger, in het teken van de strijd tegen het goddeloze communisme. Velen van hen sneuvelden aan het Russische front. Zij die het overleefden deden er meestal het zwijgen toe. Jarenlang leek het erop dat er amper beeldmateriaal bestond over de Vlaamse soldaten aan het Oostfront. Jonathan Trigg en Rudi Massart gingen op zoek naar foto’s en memorabilia van de Vlaamse Oostfronters. Vlaamse jongens, Duits front bevat het resultaat van die jarenlange zoektocht. Het leverde een unieke en spectaculaire verzameling nooit vertoond beeldmateriaal op dat voor het eerst de Vlaamse strijd aan het Oostfront in beeld brengt, als het ware gezien door de ogen van de soldaten zelf.

Het boek “Vlaamse jongens- Duits front” vertelt het verhaal in woord en beeld over jongen Belgen die dienst namen in het Duitse leger ten tijde de Tweede Wereldoorlog. Verkeerde Belgen heet dat. In de uitgebreide inleiding wordt geprobeerd uitleggen over het hoe en waarom. Niet eenvoudig om dat uit te leggen. Want wat beweegt iemand om dienst te nemen in het leger van de vijand. Ieder op zich zal daar zijn eigen redenen voor hebben.

Het boek geeft een inkijkje in de opleiding die de jongens kregen, het vertrek wordt in beeld gebracht. Van vele die zich aanmelden zijn de namen bekend, de namen worden dan ook uitgebreid gemeld, tevens wat ze bereikt hebben in de oorlog zoals het IJzeren kruis ontvangen voor moed op het slagveld. Het lijkt mij nu voor de eventuele nabestaanden best pijnlijk dat deze namen openlijk genoemd worden om maar te zwijgen over de foto’s en beelden van correspondentie. Verschillende divisie worden beschreven en in beeld gebracht zoals : SS Freiwilligen Legion Flandern ( een embleem droegen deze soldaten op een uniform zodat men wist hoe en wat en dat het geen Duitsers waren). Zo komen ook de Rebellenclub en SS Strumbrigade Langemark voorbij.

Het is een compleet boek, die het de keuzes en levens van deze jongens aan het Oostfront ( Leningrad en omgeving) goed in beeld brengen, van training, eedaflegging, de strijd aan het font, vrijetijdsbesteding, het thuisfront en de soms barre omstandigheden. Het is zeker geen boek wat je vrolijk stemt, maar voor de complete beeldvorming van de Tweede wereldoorlog is dit een verhaal wat ook verteld moet worden.

Het verhaal is toegankelijk geschreven. De foto’s spreken voor zich zelf, die zeggen soms meer dan woorden. Het boek is een groot formaat. Het ligt dan ook niet handig in de hand. Het is dan ook aan te raden het aan je bureau of keukentafel te lezen. Het boek is goed verzorgd, met de foto’s afgedrukt op goed papier. Boek is zeker een aanrader voor iedereen die interesse heeft voor de tweede wereldoorlog.

Rudi Massart, Jonathan Trigg, Vlaamse jongens, Duits front, de strijd aan het Oostfront in beeld, Uitgeverij Davidsfonds, 2021, 176 blz, 32,50 euro.

File:Second world war europe 1941-1942 map en.png
Duitse opmars 1941-1942 – (c) Wikipedia.