130 bedrijfsleiders trekken aan de alarmbel

door Julien Borremans in ’t Pallieterke .

Vorige week donderdag haalde Bart De Wever in ‘De Ochtend’ grof geschut boven. Dat Engie de levensduur van de kerncentrales niet langer wil verlengen, komt volgens de N-VA-voorzitter omdat de Franse energiereus via het CRM-subsidiemechanisme voor gascentrales een ‘Win for Life’ heeft gewonnen. “Tinne Van der Straeten heeft Engie gewoon omgekocht. Ik heb er geen ander woord voor. Meneer De Croo heeft laten begaan en niets gedaan tot het te laat was.”

kerncentrale Doel – foto (c) Wikipedia

“Het CRM-mechanisme (het capaciteitsvergoedingsmechanisme voor gas- en andere centrales) is mee vormgegeven door N-VA-kamerlid Bert Wollants. En het initiatief voor de subsidies voor gascentrales kwam van MR-minister Marghem”, beet minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) van zich af. Intussen liet energiebedrijf Engie in een brief aan premier De Croo weten dat het langer openhouden van de bestaande reactoren Doel 4 en Tihange 3 niet mogelijk is. Door twee gascentrales te bouwen – een in Les Awirs en de andere in Vilvoorde – wil Engie inzetten op hernieuwbare energie. Voor de laatste vraagt Engie een nieuwe vergunning aan, nadat een eerdere door Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) werd geweigerd. Volgens de minister kon het bedrijf onvoldoende garanderen dat het aan de Vlaamse stikstofregels zou voldoen.

de hoofdschuldige voor de komende energieramp

Open brief van 130 bedrijfsleiders

Tegen de achtergrond van stijgende energieprijzen, geopolitieke oprispingen van gasleverancier Rusland, de stijgende vraag naar energie en de dwingende klimaatnormen lijkt het toch een kwestie van degelijk bestuur om naast de extra investering in hernieuwbare energie de twee kerncentrales toch open te houden. Bovendien blijkt uit onderzoek van de vrt dat gascentrales veel vaker uitvallen dan kerncentrales.

Niettegenstaande Engie officieel voet bij stuk houdt, klinken er steeds meer dissidente stemmen binnen de Franse energieholding. “Ze kunnen openblijven. Alle deskundigen hier hebben die analyse gemaakt en zeggen dat het wel mogelijk is”, liet Philippe Hendrickx, ingenieur bij Engie, weten. Op vtm liet Hendrickx duidelijk verstaan dat de centrales goed draaien. Bovendien is er het probleem van de bevoorradingszekerheid. “Het zou spijtig zijn als we de competentie en de centrale die we hebben niet gebruiken.”

“De lamp zal niet meer branden in 2025”, menen 130 bedrijfsleiders die hun ongenoegen uitten een open brief in De Tijd. De onrust bij heel wat ondernemers bereikt een hoogtepunt. De bedrijfsleiders maken zich niet enkel zorgen over de bevoorradingszekerheid, maar ook over de betaalbaarheid en de impact op de inflatie. De bedrijfsleiders kanten zich niet tegen duurzame energie. “In die omslag naar groene energie zitten ook enorme kansen voor groei”, menen ze. Daarvoor heb je een back-up-capaciteit met voldoende verbindingen met hoogspanningsnetwerken in het buitenland nodig indien er geen wind en/of zon is. Dat is meer dan nodig, want na de sluiting van de kerncentrales zal België terugvallen op ongeveer de helft van de elektriciteitsproductie. “Het ontbreekt aan een eensgezinde politieke visie waarbij het maatschappelijk belang boven de ideologische strijd wordt gesteld, en dat is onaanvaardbaar.” Deze onzekerheden hebben ervoor gezorgd dat er de jongste jaren niet meer in kernenergie werd geïnvesteerd.

binnenkort voor een volkstribunaal ?

Nood aan langetermijnvisie

Volgens de 130 bedrijfsleiders kan de bevoorradingszekerheid niet worden gegarandeerd omdat een gascentrale niet werd vergund, maar ook omdat de aanvoer van 4GW bijkomende productie van windenergie niet kan worden gegarandeerd. De nieuwe West-Vlaamse hoogspanningslijn – die de windenergie aan land moet laten komen en verder distribueren – zal tegen 2025 niet klaar zijn. De bedrijfsleiders waarschuwen ervoor dat de gevolgen voor onze economie niet te overzien zullen zijn. Ook Annick De Ridder – schepen voor de haven – trok een paar dagen geleden nog aan de alarmbel: “Antwerpen huisvest de tweede grootste petrochemische cluster ter wereld en die wordt in de rechtsonzekerheid gestort.”

De 130 bedrijfsleiders pleiten er niet alleen voor om de wet op de kernenergie aan te passen om zo investeringen in de toekomst mogelijk te maken, maar zijn ook vragende partij om de jongste twee kerncentrales nog minstens 10 jaar open te houden. Bovendien vinden ze dat er dringend werk moet worden gemaakt van het Ventilus-project, het West-Vlaams hoogspanningsnetwerk. Om onze economie niet in gevaar te brengen, is er dringend nood aan een langetermijnvisie op de elektriciteitsbevoorrading, ingebed in een stabiele regelgeving.  

Binnen een paar weken zal Thierry Saegeman – de Belgische topman van Engie – een nieuwe aanvraag voor de vergunning van een geplande gascentrale in Vilvoorde indienen. Wordt Vervolgd.

de Vlaamse middenklasse moet altijd betalen voor de waanzin !

Foto’s (c) Gazet van Hove.