Opmerkelijke gast op studiedag : Daniël Buyle

NIEUWS – door Christophe Degreef – www.doorbraak.be .

Het Vlaams Belang (VB) wil de Brusselse vicegouverneur onder het gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken plaatsen, en wil van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht een rechtbank maken. Dat blijkt uit een studiedag van de partij over de hoofdstad. Opmerkelijke gasten : professor Jan Degadt (KU Leuven) en voormalig VRT/VTM-journalist, SP.a-politicus en VGC-griffier Daniël Buyle.

Dat het VB voorstander is van Vlaamse onafhankelijkheid, hoeft niet te verbazen. Maar volgens kamerlid Barbara Pas is dat het plan op de langere termijn. In een onafhankelijk Vlaanderen zou Brussel een tweetalig stadsgewest worden met nog enkele specifieke bevoegdheden onder eigen beheer, maar met sterke machtsgaranties voor de Nederlandstaligen. Brussel zou dan tweetalig kunnen blijven. De Brusselse gemeenten en politiezones moeten voor Pas worden eengemaakt, of de bevoegdheden van de gemeenten moeten overgeheveld naar dit stadsgewest.

Maar we willen Brussel niet in de steek laten. Wat we wel willen, is de Vlaams-Brusselse politici loslaten die het aanhangwagentje van PS, Ecolo en MR zijn geworden.

Op de korte termijn daarentegen wil het Vlaams Belang de aanwezigheid van Vlaanderen in Brussel versterken met een assertieve campagne. ‘Ik hoor vaak mensen die zich afvragen waarom men Brussel niet loslaat. Ik begrijp die mensen. Maar we willen Brussel niet in de steek laten. Wat we wel willen, is de Vlaams-Brusselse politici loslaten die het aanhangwagentje van PS, Ecolo en MR zijn geworden. Onder hen is Brussel er slechter aan toe.’

VGC afschaffen

Voor Pas moet de Vlaamse gemeenschap daarom ruim de gemeenschapsbevoegdheden in Brussel invullen, en de Nederlandstaligen te hulp schieten wanneer de Brusselse instellingen dat nalaten. Voor het VB wordt de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) dan ook best afgeschaft, zodat Vlaanderen rechtstreeks gemeenschapsbevoegdheden kan uitoefenen in Brussel.

de vicegouverneur heeft weinig zeggenschap over het naleven van de taalwetgeving

De vicegouverneur van Brussel moet onder de voogdij van de minister van Binnenlandse Zaken geplaatst worden voor Barbara Pas. Nu maakt die vicegouverneur elk jaar een rapport over de Brusselse aanstellingen bij de overheidsdiensten die niet stroken met de taalwetgeving. Maar de vicegouverneur heeft weinig zeggenschap over het naleven van de taalwetgeving. Daarom ook dat het VB ijvert voor het actief bestraffen van inbreuken op de taalwetgeving. ‘We willen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht een rechtbank met magistraten maken, in plaats van de politieke administratie die het nu is,’ aldus Pas.

Vlaams Parlement Brussel

50.000 kinderen

Huidig Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael benadrukt dan weer dat het respect voor het Nederlands de voorbije jaren is gestegen, ‘zeker in de privésector.’ Voor Bob De Brabandere, senator en toekomstige belofte van het VB in Brussel, is het van belang te benadrukken dat de Vlaamse gemeenschap nu al 50.000 kinderen van onderricht voorziet in de hoofdstad, ‘20% van de Brusselse kinderen.’

Voor de digitaal te volgen studiedag, weet het VB alvast drie opmerkelijke sprekers te strikken. Een eerste is econoom Jan Degadt van de KU Leuven, die samen met voormalig griffier van de VGC Daniël Buyle de institutionele geschiedenis van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mag schetsen. Vooral Buyle is opmerkelijk, als voormalig sp.a-politicus. Buyles boodschap is echter al lang dezelfde, los van alle partijpolitiek : morrel niet te veel aan institutioneel Brussel, of je raakt het kwijt.

de enigste Nederlandstalige universiteit in Brussel

Perpignan

Beide heren benadrukken dat het nefast is voor de macht van de Brusselse Vlamingen wanneer Brussel een volwaardig vierde gewest zou worden.

‘Je kan kritiek hebben op de huidige Brusselse constructie, maar die beschermt de Vlamingen nog altijd. Laat ons daar niet van afstappen. Als Brussel een vierde gewest wordt, dan verspeelt het ook zijn eigen hoofdstedelijke rol, en kan er bijvoorbeeld van een financiering voor die hoofdstedelijke rol geen sprake meer zijn. Helaas moet ik vaststellen dat de jongste vijftien jaar de Brusselse Vlamingen dit vergeten en de tak willen afzagen waarop zij comfortabel zitten,’ aldus Buyle.

Stadhuis Brussel

De straat op

De derde spreker is de burgemeester van de Zuid-Franse stad Perpignan, Louis Aliot. Dit lid van het Rassemblement National – de partij van Marine Le Pen – roept de twee Brusselse VB-politici Lootens-Stael en De Brabandere op om vooral op het terrein aanwezig te zijn, en met verschillende soorten inwoners het gesprek te blijven aangaan.

‘Pedagogie is de kunst van de herhaling,’ zo zegt Aliot. ‘Wees niet bang om de straat op te gaan, ook als je denkt dat je bij bepaalde bevolkingsgroepen geen gehoor zal vinden.’

Eerlijkheidshalve moet daar worden bij vermeld dat Perpignan tien keer minder inwoners telt dan Brussel, en dat Aliot de problemen in zijn stad zelf veel lichter vindt dan de problemen in Brussel. ’s Mans passage moet vooral worden gezien als het succes van het Vlaams Belang om met het RN goede banden te onderhouden.

Toch oogt de studiedag erg professioneel, en sterk georiënteerd op een jonger kiespubliek. In een niet zo ver verleden waren de VB-campagnes over Brussel heel anders.

CHRISTOPHE DEGREEF

Foto’s (c) Gazet van Hove.