www.doorbraak.be

Zopas verscheen ‘De premier’ van historicus en gewezen VRT hoofdredacteur Kris Hoflack : een boeiend verhaal over macht en invloed.

De eerste minister van dit land bekleedt nog altijd een voorname beleidsfunctie : hij gaat over de politieke besluitvorming, bepaalt de agenda en tracht de tegenstellingen tussen regeringsleden te verzoenen. Uiteindelijk neemt hij de belangrijkste beslissingen.

Maar hoe word (en blijf) je premier van een regering ? En wat met het zwarte gat erna ?

Is zo’n job niet verslavend. Word je in alle politieke passie gewend aan het centrum van de macht, wat doet dat met succes en pijnlijke mislukkingen ? Heeft macht ook een erotiserende aantrekkingskracht ?

De mens achter de minister

Kris Hoflack ging hierover in gesprek met een hele rist premiers : van Leo Tindemans over Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt tot en met de huidige premier Alexander De Croo.
Wie zijn of waren ze echt ? Wat was hun drijfveer, waarom doen ze het ? Wat betekent dat : politieke passie ?
Wat waren hun voornaamste realisaties ? En wie vonden zij zelf de grootste premier uit de Belgische geschiedenis ?

De premier van Kris Hoflack geeft niet alleen inzicht in de mens achter de premier, het is tegelijk een stuk geschiedenis van België. Bekeken door het oog van zij die aan de macht zaten : de premiers !

Komen aan bod in dit boek : Gaston Eyskens, Théo Lefèvre, Pierre Harmel, Paul Vanden Boeynants, Edmond Leburton, Leo Tindemans, Wilfried Martens, Mark Eyskens, Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt, Yves Leterme, Herman Van Rompuy, Elio Di Rupo, Charles Michel, Sophie Wilmès & Alexander De Croo .

Coverfoto : Wetstraat 16 Brussel, kabinet van de Premier.