door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

Prinses Esmeralda van België, ook bekend als Esmeralda de Réthy, wil dat alle standbeelden van koning Leopold II uit het straatbeeld verwijderd worden. Ook vindt ze dat België zich moet verontschuldigen voor de koloniale periode, dat de ‘ware geschiedenis’ van die periode onderwezen moet worden in de Belgische scholen en dat er nagedacht moet worden over herstelbetalingen.

Leopold II

De 65-jarige Esmeralda is een tante van koning Filip. Ze is een kind uit het tweede huwelijk van koning Leopold III en een halfzus van koning Albert II. Koning Leopold II was haar overgrootoom. De prinses woont met haar Hondurese man in de Britse hoofdstad Londen.

In een opiniestuk in de Engelstalige Brusselse krant The Brussels Times haalt ze uit naar de Belgische omgang met het koloniale verleden. Ze spreekt haar steun uit voor de Black Lives Matter-beweging en vindt dat de standbeelden van haar overgrootoom uit het straatbeeld moeten verdwijnen.

Standbeelden verwijderen

“Er bestaat systemisch racisme in onze Europese samenlevingen, dat in de geschiedenis terug te voeren is op kolonialisme en imperialisme”, aldus Esmeralda. “Etnische minderheden worden nog steeds gediscrimineerd wanneer zij werk of huisvesting zoeken, of wanneer zij door de politie worden aangehouden. (…) We moeten deze standbeelden verwijderen. Ze verheerlijken de mannen – en ja, het waren allemaal mannen – die de blanke supremacisten waren en die moorden en lijden brachten onder de inboorlingen van zoveel landen in Afrika, Azië en Amerika.”

Ze wil bovendien dat België zich verontschuldigt voor de koloniale periode. Het onderwijs over die periode moet ook herbekeken worden, aldus Esmeralda. “We moeten kinderen op scholen leren dat de rijkdom en de grote gebouwen van België werden gefinancierd door de verkoop van ivoor, rubber en hout dat uit onze kolonie werd geplunderd”, klinkt het. “Het land behoorde toe aan de blanken. De mythes die van generatie op generatie worden doorgegeven zijn verziekte koloniale nostalgie. Ze moeten worden vervangen door historische feiten.”

De “donkere bladzijden” van de Belgische monarchie in Congo …

Herstelbetalingen

Als klap op de vuurpijl pleit ze ook voor herstelbetalingen aan de voormalige Belgische kolonie en legt – hoe kan het ook anders – de link tussen kolonialisme, racisme en ‘de klimaatcrisis’.  “Natuurlijke grondstoffen in ontwikkelingslanden worden nog steeds geplunderd door multinationals ten bate van consumenten in rijke landen. Dat leidt tot milieuvernietiging, terwijl inheemse volkeren, die als tweederangsburgers worden behandeld, verdreven, gebrutaliseerd of vermoord worden.”

Prinses Esmeralda is overigens niet aan haar proefstuk toe. Zo is ze in het Verenigd Koninkrijk een prominente aanhanger van de extremistische klimaatbeweging Extinction Rebellion. Ze slaagde erin aangehouden te worden in 2019 na een sit-in in Londen.