door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

De Belgische economie en overheidsfinanciën gaan geen rooskleurige toekomst tegemoet. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat we op weg zijn naar het grootste begrotingstekort en hoogste overheidsuitgaven van alle industrielanden.

De driemaandelijks gepubliceerde World Economic Outlook van het IMF stond in april van dit jaar in het teken van de oorlog in Oekraïne. In het rapport voorspelt het IMF dat het conflict een grote impact zal hebben op de wereldeconomie.

“De economische schade van het conflict zal bijdragen tot een aanzienlijke vertraging van de mondiale groei in 2022 en de inflatie doen toenemen”, klinkt het. “De brandstof- en voedselprijzen zijn snel gestegen, waardoor kwetsbare bevolkingsgroepen in lage-inkomenslanden het hardst worden getroffen.”

Zo zal de wereldwijde groei naar verwachting afnemen van 6,1 procent in 2021 naar 3,6 procent in 2022 en 2023, respectievelijk 0,8 en 0,2 procentpunt lager dan drie maanden geleden voorspeld werd.

Lagere groei, hogere inflatie

Ook voor België vallen de groeivooruitzichten slechter uit dan enkele maanden geleden voorspeld werd. Zo wordt 2,1 procent groei van het reëel bbp voorspeld in 2022 en 1,4 procent in 2023. Op de langere termijn gemeten, tussen 2023 en 2027, doen van alle andere industrielanden alleen Italië en Japan het slechter dan wij.

De inflatie slaat dit jaar in België harder toe dan in de buurlanden. In Luxemburg, Nederland, Duitsland en Frankrijk bedraagt voorspelt het IMF in 2022 een inflatie van ruim 5 procent. Voor ons land is bedraagt de inflatie maar liefst 8 procent. Enkel Oost-Europese landen, zoals Polen, Roemenië, Tsjechië, Slovakije en de Baltische staten, doen het binnen de eurozone slechter.

failliet over heel de lijn !

Grootste begrotingstekort en overheidsuitgaven

Dat alles heeft een zware impact op de overheidsfinanciën. Volgens het IMF zal België in 2027 met zo’n 5,4 procent het grootste begrotingstekort hebben van alle industrielanden. Dat is zelfs groter dan het begrotingstekort van de Verenigde Staten. Binnen de eurozone heeft enkel Roemenië een groter begrotingstekort.

Tot slot zal België in 2027 naar verwachting ook de bedenkelijke eer hebben het hoogste overheidsbeslag van alle industrielanden te hebben. Dat jaar zullen de overheidsuitgaven in ons land ruim 54 procent van het bbp bedragen.

Bron : IMF .

Foto’s (c) Gazet van Hove.