door Jurgen Ceder in ’t Pallieterke .

De Europese Commissie luidde maandag de alarmbel over de onrustwekkende economische situatie van dit land. Onze inflatie, begrotingstekort, overheidsschuld en loonkosten zijn bij de hoogste van Europa. Dat zou geen complete ramp zijn indien we dat konden compenseren met economische groei. Maar ook op dat vlak slagen we erin het opvallend slechter te doen dan het Europese gemiddelde.

Al in februari had de Commissie gewaarschuwd voor de slechte cijfers van België, waaronder de vaststelling dat we de traagste economische groei kennen van de hele EU. Vanuit de politieke wereld van dit land kwam geen enkele reactie.

Drie weken geleden zette ook het Internationaal Monetair Fonds de knipperlichten op rood voor België. Onze inflatie ligt een stuk hoger dan die van onze buurlanden, met een zware impact op de overheidsfinanciën tot gevolg. Het IMF voorspelt dat België in 2027 het grootste tekort van de eurozone zal hebben, op Roemenië na. We zullen in dat jaar ook een wereldrecord breken. Het IMF berekende dat we dan het hoogste overheidsbeslag van alle geïndustrialiseerde landen bereikt zullen hebben.

Maandag bevestigde de Europese Commissie de rampzalige cijfers. De inflatie ligt een vol procent hoger dan het Europees gemiddelde. De loonkosten zijn te hoog en tasten onze concurrentiepositie aan. Terwijl het einde van de coronacrisis in andere Europese landen tot een zichtbare vermindering van het begrotingstekort heeft geleid, blijft dat in België ongeveer even hoog. Het geduld dat de Commissie tijdens de coronacrisis opbracht voor te hoge tekorten zal niet oneindig blijken.

Populisme en onverantwoordelijkheid

Alsof de PS zelf wilde aantonen wat de reden is voor de bar slechte Belgische prestaties op economisch vlak, stelde de partij, op dezelfde dag dat het rapport de van Commissie verscheen, een plan voor om 6,5 miljard uit te delen als “steun aan de koopkracht” van de lagere klasse en middenklasse. Er is geen enkel probleem waarop het antwoord van de Franstalige politiek niet het gooien met geld is, geld dat vooral uit Vlaanderen komt.

Het is niet dat Vlaanderen altijd een voorbeeld is van goed beleid en begrotingsdiscipline, maar het zijn toch het populisme en de volstrekte financiële onverantwoordelijkheid van de Franstalige politieke klasse die België naar de economische afgrond duwen. Het lijkt alsof Wallonië pas tevreden zal zijn als het Vlaanderen in zijn val kan meesleuren.

De OESO en het IMF dringen aan op hervormingen van de Belgische arbeidsmarkt, fiscaliteit en pensioenen, legt VOKA-econoom Bart Van Craeynest uit aan Het Nieuwsblad. Wat is de kans dat daar onder deze regering zelfs maar voorzichtig wordt aan begonnen ? We weten wat het antwoord is.

Foto’s (c) Gazet van Hove.