door Wannes Neukermans in palnws.be .

De racismeklacht die het Diyanet-netwerk en de Yunus Emre-moskee in Sledderlo tegen Chris Janssens indienden, werd ontoelaatbaar en onontvankelijk verklaard door de raadkamer in Tongeren. De fractieleider in het Vlaams Parlement (VB) wordt dus niet vervolgd voor een instagrambericht waarin hij aangaf geen Turkse Diyanet-moskeeën in België te willen. Toch is de zaak volgens Janssens nog niet helemaal afgelopen. “Het zou me niet verwonderen dat er beroep wordt aangetekend door de burgerlijke partijen”, reageerde hij.

Moskeeënnetwerk Diyanet België en de Yunus Emre-moskee dienden een klacht in tegen de fractievoorzitter van het Vlaams Belang. De politicus had een post geplaatst op zijn Instagrampagina waarbij hij te zien was voor de genoemde moskee. Als tekst stond er bij de foto : “Geen Turkse Diyanet-moskeeën in Vlaanderen. Dit is ONS land.”

Ook doodsbedreigingen

Het leek er eerder al op dat Diyanet van een kale reis thuis zou komen. Een klacht met burgerlijkepartijstelling kan de onderzoeksrechter verplichten een onderzoek te starten, maar het parket stelde eerder al in zijn vordering dat een vervolging tegen een parlementslid wegens de parlementaire onschendbaarheid enkel kan worden ingesteld door de bevoegde ambtenaren. Dat bevestigt de raadkamer nu ook.

Diyanet, dat verbonden is met de Turkse staat, ligt in ons land al lang onder vuur. Het geldt als een extremistische organisatie met vertakkingen over de hele wereld. Verschillende Diyanet-aanhangers verstuurden ook doodsbedreigingen naar Janssens omwille van zijn Instagrampost en de racismeklacht die hij naar aanleiding daarvan ontving. “Ik wil mij daardoor niet laten intimideren en doe gewoon verder met mijn politiek werk. Daarbij zal ik Diyanet en alles wat integratie in dit land tegenhoudt, blijven aanklagen”, verklaarde de Vlaams Belang-politicus daarover.

Foto’s (c) Gazet van Hove.