door Anton Schelfaut in palnws.be .

Vlaams Belang en N-VA zijn geen voorstander van het wetsvoorstel van Open Vld voor een federale kieskring. “Dit lijkt verdacht veel op een wanhoopspoging tot zelfbehoud van een in de peilingen verschrompelende partij”, reageert Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas. Bij N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover is eenzelfde geluid te horen. Hij stelt vast dat het Open Vld-voorstel “eindigt waar de problemen opduiken”. “Worden de verkozenen in die unitaire kieskring aangeduid per taalgroep? Worden alleen de voorkeurstemmen in rekening gebracht? Het zou goed zijn dat de partij ook daar duidelijkheid over verschaft vooraleer een losse flodder af te schieten in de media”, hekelt hij.

In De Standaard kondigde Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert aan dat hij samen met Kamerlid Patrick Dewael een wetsvoorstel heeft ingediend om een federale kieskring in te voeren, waarbij 20 van de 150 Kamerzetels ingevuld worden door nationale kandidaten. Hij vindt het niet normaal dat Alexander De Croo als premier geen verantwoording hoeft af te leggen in Franstalig België.

“Bizar unitair pleidooi”

Vlaams Belang is, net als N-VA en cd&v, gekant tegen het Open Vld-voorstel. “Een bizar unitair pleidooi van Open Vld en Lachaert”, reageert Pas, die zich afvraagt waarom ze in de eerste plaats geen werk maken van een unitaire liberale partij. “Open Vld lijkt ook te vergeten dat de kloof tussen politiek en burger vooral wordt veroorzaakt door hun slecht beleid. Een andere kieskring zal daar weinig aan veranderen.”

Voorts vindt Pas het bizar dat Lachaert laat uitschijnen dat de premier in een federale kieskring rechtstreeks verkozen wordt. “Dat is zeer misleidend”, hekelt ze. “In ons systeem worden ministers niet verkozen, maar aangeduid door de partijbureaus van de meerderheid. Daarom kan Alexander De Croo premier worden, ook al is hij lid van de zevende grootste partij.”

Volgens Pas zou een eengemaakte kieskring, “waarbij één burger één stem oplevert, alle pariteiten worden opgeheven en een Vlaamse stem evenveel waard wordt als een Waalse”, wel eens een onaangename verrassing kunnen zijn voor Open Vld. “De PS (600.000 kiezers) zou meteen een veel kleinere formatie zijn dan Vlaams Belang (800.000 kiezers), terwijl ze nu méér zetels hebben dan Vlaams Belang”, schetst Pas. “België zal nog veel sneller op zijn limieten botsen, want de Franstalige PS-MR-elite verdraagt de Vlaamse democratische meerderheid niet.”

“Logischer is om België op te splitsen en werk te maken van een eengemaakte Vlaamse kieskring”, besluit Pas. “Daarvoor hoeven we zelfs niet te wachten op het einde van België, dat kunnen we zelf regelen en wel meteen.”

Barbara Pas

“Manipulatief gemorrel aan kieswetgeving”

N-VA reageert niet meteen enthousiast op de liberale plannen. “Open Vld is duidelijk op zoek naar dé toverformule om het België-gevoel bij de mensen aan te wakkeren. Ze wil daar een techniek voor gebruiken die in geen enkel ander federaal land wordt toegepast. Het Belgisch gevoel oppeppen mag men uiteraard gerust proberen, maar niet door manipulatief te morrelen aan onze kieswetgeving”, stelt De Roover.

Hij merkt nog op dat de kieswetgeving Open Vld vandaag ook niet verhindert om in Franstalig België op te komen. “Dat kan perfect zonder de wet te wijzigen. Patrick Dewael beweert in het artikel in De Standaard ook dat ‘het huidige systeem politici beloont die zo hard mogelijk van leer trekken tegen de gemeenschap’. Waar hij dat haalt is een mysterie. De feiten leren juist dat het huidige politieke systeem vooral politici met weinig electorale steun aan het hoofd van regeringen brengt”, besluit de N-VA-Kamerfractieleider.

Peter De Roover

Kleinere kieskringen

Ook cd&v-voorzitter Joachim Coens laat op Twitter weten dat zijn partij geen voorstander is van een federale kieskring. “Om de band tussen burgers en volksvertegenwoordigers zo hecht mogelijk te houden, gaan we naar kleinere kieskringen”, schrijft hij. “Zo hebben we echt volksvertegenwoordigers die hun kiezers herkenbaar vertegenwoordigen.”

Bron: Belga | Eigen berichtgeving .

Foto’s (c) Gazet van Hove.