door Wannes Neukermans in palnws.be .

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is maandagavond persoonlijk bedreigd nadat ze een bijeenkomst had georganiseerd waar ze boeren meer uitleg gaf over de stikstofplannen. De auto’s van Demir en haar medewerkers werden ingesloten door tractors en er waren protestborden te lezen met slogans als “Demir aan de strop”. Uiteindelijk besloot de politie om de minister weg te voeren.

Al wekenlang organiseert de minister van Omgeving samen met het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) door Vlaanderen om uitleg te geven over het verstrengde stikstofbeleid. Een vijftigtal landbouwbedrijven zou in 2025 verplicht moeten sluiten. Boeren die willen opstarten of uitbreiden moeten aan strenge vergunningsvoorwaarden voldoen en zijn verplicht te investeren in dure technologie. Met het Boerensyndicaat heeft Demir een partner in de sector gevonden die constructief wil meewerken aan een “warme sanering, die de landbouwsector uiteindelijk ten goede zal komen”.

de minister in discussie

Europees beleid inplannen

De Vlaamse regering wil ook een reeks specifieke maatregelen rond een aantal stikstofgevoelige natuurgebieden. Bijvoorbeeld het Turnhoutse Vennengebied, waar er gesprekken lopen om 150 landbouwbedrijven te doen kreunen. De varkensstapel zou ook met zo’n 30 procent moeten krimpen. Op het werkveld heerst enorm veel boosheid over de beslissingen die Demir nu neemt. De minister wijst er echter op dat dit volgens de Europese richtlijnen gebeurt.

Er is al maandenlang protest over het stikstofbeleid van de Vlaamse regering. De frustraties van de boeren zijn enigszins te verklaren. Zo bleken er tijdens vorige legislaturen communicatiefouten gemaakt te zijn die ervoor zorgden dat enkele bedrijven, waaronder de Abdij van Averbode, niet tijdig op te hoogte werden gebracht van het feit dat ze moesten sluiten. Het dossier van Averbode bleek met haken en ogen aan elkaar te hangen, waardoor vooral Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten (Open Vld) er een symbooldossier van maakte.

G. Rutten (VLD) behartigt de belangen van een abdij …

Ook protest in Nederland

Maar de toon verhardt. Na de bijeenkomst maandag liep een betoging van kwade landbouwers uit de hand. De auto’s van Demir en haar medewerkers werden ingesloten door tractors. Een opgeknoopte pop met het onderschrift “Demir aan de strop” zorgde er uiteindelijk voor dat de politie Demir besloot weg te voeren en de nummerplaat van de boer in kwestie te noteren. Dinsdag besloot de minister klacht in te dienen tegen het dreigement. Niet alleen Demir, maar ook minister-president Jambon (N-VA) en Crevits (CD&V) moesten het in Merksplas ontgelden. Ze zouden volgens de kwade landbouwers “boerenmoordenaars” zijn.

heeft goede contacten met CD&V

Het feit dat onder andere de Boerenbond “onrealistische hoop” geeft aan de boeren, bevordert de sfeer niet, volgens de woordvoerder van Demir. Die organisatie is volgens haar dan ook geen goede gesprekspartner om beleid te voeren. “Boerenbond is immers geen loutere belangenorganisatie. Het is een miljardenbedrijf met een winstmodel uit schaalvergroting in de landbouw. Dat staat vaak in conflict met het algemeen belang”, vertelde Demir al eind april.

In Nederland, waar de veestapel ook met 30 procent moet krimpen, is er enorm veel protest na de voorstelling van hun stikstofmaatregelen. Minister van Stikstof Christianne van der Wal werd op haar eigen oprit belaagd door een groep ontevreden boeren. Zij hadden met tractors haar huis omsingeld en gaven haar een brief waarin ze haar ontslag eisten. “Ik heb jullie heel goed ontvangen. Mijn kinderen staan hier binnen te trillen, nu is het klaar.”

Zuhal Demir

Foto’s (c) Gazet van Hove.