door Anton Schelfaut in palnws.be .

Repatriëring van IS-bruiden en hun kinderen kostte Defensie 1.152.103 miljoen euro
IS-terroriste ‘Oum Khattab’ – foto (c) Twitter.

Eind juni repatrieerde België zes IS-vrouwen en zestien kinderen uit kampen in Syrië. De kostprijs voor de inzet van Defensie bij de repatriëring bedroeg meer dan 1 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Theo Francken. “De veiligheidsprioriteiten van deze regering liggen verkeerd”, hekelt de N-VA’er.

In de nacht van 20 op 21 juni voerde België een repatriëringsmissie uit. Zes vrouwen en zestien kinderen werden naar België overgebracht. De vrouwen gingen rechtstreeks naar de gevangenis wegens hun banden met IS. De kinderen, die allemaal jonger waren dan 12 jaar, werden opgevangen door het Jeugdparket.

Eén van de vrouwen was Nora V. Zij vertrok al in 2013 naar Syrië en poseerde daar gretig met vuurwapens. Ze is de weduwe van de gesneuvelde IS-strijder en Sharia4Belgium-militant Tarik Taketloune uit Vilvoorde.

1.152.103 euro

Volgens bevoegd minister Ludivine Dedonder (PS) nam Defensie bij de uitgevoerde repatriëring een ondersteunende rol op. Dat blijkt uit haar antwoord op een schriftelijke parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid Theo Francken.

Aangezien het een interdepartementale samenwerking betrof, is Dedonder niet in staat om de totale kostprijs van de repatriëring mee te delen. De kostprijs voor de inzet van Defensie zelf bedroeg 1.152.103 euro.

Tijdens de operatie werden twee A-400M-toestellen ingezet. Eén toestel voerde de repatriëringsvlucht uit, het andere werd in reserve gehouden.

de belastingbetaler draait op voor verblijf buitenlandse terroristen

Veiligheidsprioriteiten

Voor Francken bewijst deze repatriëring van IS-terroristen, “waarvoor kosten noch moeite werden gespaard”, dat de veiligheidsprioriteiten van de Vivaldi-regering verkeerd liggen. Hij verwijst daarbij ook naar de “schandelijke Iran-deal”, waarvoor de plenaire vergadering van de Kamer woensdag het licht op groen zette.

“Twee gigantische A-400M’s om een handvol jihadi’s te repatriëren ? Hallucinant”, hekelt het N-VA-Kamerlid. “Dat ze over enkele maanden alweer vrij rondlopen, terwijl de slachtoffers van de aanslagen in ons land nog steeds niet correct vergoed zijn, maakt het des te wraakroepender.”

Theo Francken

Bron : Eigen berichtgeving .

Foto’s (c) Gazet van Hove – cover : RT.