door Wannes Neukermans in palnws.be .

Zowel het Vlaams parlement als de federale Kamer organiseren tijdens deze Allerheiligenvakantie geen commissies of plenaire vergaderingen. Maandag 31 oktober kiezen ze voor een brugdag, 1 en 2 november zijn feestdagen en 3 en 4 november staan ingepland als ‘Herfstreces’. In het verleden ontstond er al commotie over het (te)veel aan politiek reces en dat de parlementen en de politiek het ritme van de schoolvakanties volgen.

Het Vlaams Parlement kent vijf periodes van politiek reces : een week in de herfst, twee weken kerstreces, een week krokusreces, twee weken paasreces en een zomerreces. Dat laatste duurt van eind juli tot de vierde maandag van september. In het zittingsjaar 2021-2022 gaat het om 72 dagen ‘verlof’, de wettelijke feestdagen en brugdagen met Wapenstilstand en Hemelvaartsdag niet meegerekend.

15 weken zonder besluitvorming

Dat reces mag volgens parlementsleden zelf niet gezien worden als vakantie. Politiek is meer dan louter in het parlement vergaderen, dus parlementsleden kunnen tijdens dergelijke recesweken zich inlezen in dossiers, grote parlementaire vragen voorbereiden, bedrijfsbezoeken plegen, webinars geven… Toch vinden veel mensen het problematisch dat er in totaal 15 weken lang niet aan actieve besluitvorming gedaan wordt.

“Ik kan er maar niet aan wennen : dat parlementen en de politiek bij ons alle schoolvakanties nemen”, gaf Jan De Meulemeester in april nog aan op Twitter. “Altijd een massa reisfoto’s op socials van politici en het is hen gegund. Maar toch vreemd, werken op het ritme van schoolgaande jeugd.”

Allerheiligen

Vooral zomerreces problematisch

Dat de parlementen voor één week sluiten tijdens de week van Allerheiligen en Allerzielen is op zich geen probleem, maar vooral het ellenlange zomerreces vinden veel mensen problematisch. Op 21 juli vat de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers zijn zomervakantie aan, het reces eindigt op de derde dinsdag van september. Het Vlaams parlement volgt dezelfde agenda.

Die ‘archaïsche vakantieregeling’ vindt zijn oorsprong in de negentiende eeuw, toen veel verkozenen des volks tijdens de zomerperiode nog toezicht moesten houden op de oogst op hun velden en landerijen. “Het mag duidelijk zijn dat dit excuus in 2022 al lang niet meer opgaat, maar systeempolitici hebben het blijkbaar moeilijk om hun eigen privileges af te bouwen”, vertelde Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) in juli 2022 hierover.

Samen met Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch diende Pas een voorstel tot verklaring van wijziging van de Grondwet in. Op die manier wil Vlaams Belang het zomerreces beperken tot maximaal vier weken. Het voorstel voorzag ook in de mogelijkheid om in spoedeisende gevallen ook in deze vakantieperiode te kunnen samenkomen, maar uiteindelijk werd het wetsvoorstel verworpen.

Foto’s (c) Gazet van Hove – cover : Vlaams Parlement Brussel.