door Drieu Godefridi in ’t Pallieterke .

Het begon allemaal zo goed. Op 17 mei 2011 zijn de statuten van de coöperatie NewB gedeponeerd bij de griffie van Brussel, met als doel “de oprichting van een nieuwe coöperatieve bank in België voor te bereiden”.

Onder de statutaire ouders van dit mooie en nobele initiatief, de ‘fine fleur’ van Belgisch links : Bond Beter Leefmilieu-Vlaanderen, Caritas Catholica, CND-11.11.11, Greenpeace België, Inter-Environnement Bruxelles, Médecins du Monde, Vredeseilanden, enzovoort. Hoe kan een kind geboren uit ‘moraliteit’ niet groeien en bloeien ?

File:Greenpeace logo.svg
wilde ook bankier spelen …

Natuurlijk was het begin een beetje chaotisch. In 2014 heeft NewB voor het eerst een bankvergunning aangevraagd bij de Nationale Bank van België. De NBB weigerde NewB een bankvergunning te verlenen, vasthoudend aan basale kapitalistische criteria. De reden hiervoor was onvoldoende eigen vermogen en het ontbreken van een referentieaandeelhouder met ervaring in het bankwezen.

In 2016 heeft de Franse verzekeringsgroep Monceau een belang genomen in NewB, waardoor het zowel extra kapitaal kreeg als de referentieaandeelhouder die het ontbrak. Het aantal medewerkers van NewB is gestegen van 40.000 in 2013 naar 50.000 in 2017. Ondanks deze resultaten wilde de centrale bank, die nog steeds vasthoudt aan haar rekenkundige criteria, niet luisteren: NewB is geen bank.

Je kunt een linkse man herkennen aan het feit dat hij nooit opgeeft totdat de realiteit hem verpulvert. Niet dat de linkse een beter temperament heeft. Maar hij is er zo van overtuigd dat hij het ‘goede, god en de toekomst’ belichaamt (doorhalen wat u wilt), dat hij absoluut weigert de mogelijkheid van zijn eigen falen te overwegen.

Steun van de Franstalige pers

Unaniem gesteund door een Franstalige pers die even bekwaam is in financiën als Tinne Van der Straeten in energiebeleid, lanceerde NewB in 2019 een nieuwe fondsenwervingscampagne. 77.000 abonnees namen deel, waardoor NewB de 30 miljoen aan kapitaal kon bereiken die nodig zijn voor haar banklicentie. Let op de deelname van het Waalse Gewest met een hyperschuld (400.000 euro), het Brusselse Gewest met een hyperschuld (400.000 euro) en drie Franstalige universiteiten (voor een totaal van 400.000 euro) aan deze fondsenwerving. Op 31 januari 2020 heeft de Europese Centrale Bank NewB eindelijk haar kostbare bankvergunning verleend. Een gelukkig einde van een proces dat 10 jaar heeft geduurd.

Een gelukkige conclusie, maar gelukkig voor wie ? Sinds het begin heeft NewB geprofiteerd van een gigantische en permanente perscampagne. Dankzij deze mediahype kon NewB het aantal medewerkers verveelvoudigen tot 120.000. Maar het aantal klanten bedroeg niet meer dan 20.000. 20.000 klanten tegenover 120.000 medewerkers ! Dit betekent dat NewB als bank slechts voor één zesde van haar eigen leden geloofwaardig is gebleken.

NewB verloor tegen de “big business”

Linkse waanzin

Dit is het probleem. Als de as van het linkse discours wegvalt, keren we terug naar de basis. Een bedrijf heeft klanten nodig om te bloeien. Geen klanten, dus faillissement. Dat geldt voor de plaatselijke slager, dat geldt voor een dienstverlenend bedrijf, dat geldt voor KBC. Het geldt ook voor NewB.

In werkelijkheid zou NewB nooit haar kapitaal kunnen hebben verhogen, totdat zij haar bankvergunning had verkregen, zonder de liefdevolle steun, de unanieme roep van de Franstalige pers. 46 procent van de Franstalige journalisten stemmen Ecolo. NewB, ethisch en duurzaam bankieren, energietransitie, enzovoort… Hoe verzet men zich hiertegen ?

Ecolo kent niets van financiën

Een bedrijf dat moeite heeft om klanten aan te trekken sterft. Het is de permanente desinformatie van de pers die NewB in een soort cocon buiten de realiteit heeft gehouden, waardoor een instelling die nooit een bankvergunning had mogen krijgen, de illusie van levensvatbaarheid kreeg. Het had ook de eerste jaren van mislukking niet moeten overleven.

Commerciële realiteit wint

In haar op 6 juni 2022 bij de Nationale Bank gedeponeerde jaarrekening werd de dood van NewB op krediet genoteerd. Als journalisten hun werk zouden doen, in plaats van hun emoties te verwarren met feiten, zoek ze dan gewoon op (tip: https://www.nbb.be/nl/balanscentrale).

Het bij de balans gevoegde jaarverslag van de raad van bestuur laat er weinig twijfel over bestaan dat NewB weliswaar leden heeft, maar geen klanten. Haar aantal klanten is en blijft bespottelijk, en dat is het altijd geweest. De raad van bestuur kan deze elementaire realiteit met een wolk van woorden omkleden en zich opofferen aan alle clichés van links, maar de commerciële realiteit is duidelijk. NewB, zo wordt gesteld, heeft op 31 december 2021 27 miljoen aan verliezen en heeft onmiddellijk 40 miljoen nodig, of het sterft. Het Waalse Gewest overwoog nog eens in het vat van de Danaïd te spugen, maar de volksoploop, vooral op de netwerken, maakte een einde aan deze nieuwe dwaling.

de hanen verloren veel geld

Etienne de Callataÿ

Ten slotte wijzen wij op de vreemde rol die een van de favoriete financiële deskundigen van de Franstalige media in deze farce speelt: Etienne de Callataÿ. Eind september 2022, toen NewB op sterven na dood was en de laatste NewB-rekeningen bij de Nationale Bank allang beschikbaar waren, schreef Etienne de Callataÿ een bericht op Linkedin, waarin hij alle Belgen plechtig opriep om NewB te steunen want het is “een echte specificiteit, die het ecosysteem verrijkt. Daarom is het zinvol dat de hoeders van het algemeen belang (sic) dit alternatief steunen”. Behoort Callataÿ tot de “hoeders van het algemeen belang”?

Dertig kalenderdagen later staakte NewB bij gebrek aan klanten haar bankactiviteiten, nog geen drie jaar na het verkrijgen van haar bankvergunning. De 120.000 medewerkers van NewB zullen slechts een fractie van hun aandeel terugkrijgen : zij hebben eigenlijk alles verloren. Is Etienne de Callataÿ een van deze medewerkers ? Dat weten we niet. Wat we wel weten, is dat het beleggingsfonds van Etienne de Callataÿ, ORCADIA, datgene was dat de SICAV’s van NewB op de markt bracht. De wereld van de “ethische” Belgische financiering is klein.

foto’s (c) Gazet van Hove.