Cultuurregio Zuidrand organiseert op maandag 20 maart een popraad in de regio in samenwerking met VI.BE, het Vlaams steunpunt voor artiest en muzieksector. Met een enquête en een brainstorm krijgen muzikanten en liefhebbers de kans hun stem te laten horen over het (boven)lokaal muziekbeleid.

Inzetten op inspraak bij het muziekbeleid in de regio

In Vlaanderen zijn meer dan 550.000 mensen in hun vrije tijd bezig met muziek. Waar acteurs, beeldende kunstenaars, dansers, fotografen, koren en harmonieën zich lokaal vaak sterk verenigen is dit voor veel muzikanten, dj’s en producers niet het geval. Doordat ze niet verenigd zijn, zetelen ze zelden in een cultuur- of jeugdraad en raken hun noden en dromen niet tot bij het lokale bestuur, en dat is een gemiste kans.

VI.BE bundelt in 2023 daarom de krachten met Cultuurregio Zuidrand en roept zowel muzikanten als organisatoren op om hun stem te laten horen en hun noden kenbaar te maken tijdens een Popraad, een innovatieve inspraakmethodiek die elke stad of gemeente kan aangrijpen om het lokaal beleid verder te verdiepen. Want met de juiste ondersteuning en samenwerking, kan de impact van deze talrijke en diverse groep op de lokale community enorm groot zijn.

Er werden reeds succesvol Popraden georganiseerd in 36 steden en gemeenten en in de regio’s Hemiksem-Schelle-Niel, Viertoren en Stuifzand.

Hoe laat ik mijn stem horen in deze popraad ?

Stefan Beeldens, medewerker bovenlokaal cultuur bij Cultuurregio Zuidrand, licht toe :

We werken in twee stappen : We vragen iedereen die met muziek bezig is uit Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint of Mortsel om eerst de enquête in te vullen via www.dezuidrand.be/popraad. Op zondag 5 maart sluiten we de enquête af en verwerken we alle antwoorden.

Op maandag 20 maart om 19.30u. vindt in V.T.C. “Kruispunt” in Edegem dan de eerste Popraad van de Zuidrand plaats. We brengen hier alle artiesten uit de regio samen met lokale organisatoren én de gemeenten om alle noden, wensen, dromen, ideeën,… kenbaar te maken. Zo kunnen we bouwen aan een ijzersterk (boven)lokaal muziekbeleid. Verwacht je aan een goede babbel over de resultaten van de enquête en een brainstorm over het muziekbeleid. Dit alles natuurlijk met een frisse pint erbij.

Iedereen is welkom : of je nu een band, zanger, rapper, dj, singer-songwriter, gitarist, producer of organisator bent. Enkel dankzij hun input kan de regio werk maken van een muziekbeleid op maat. Laat van je horen !”

Praktisch :

Wanneer ? Maandag 20 maart om 19.30u.
Waar ? V.T.C. “Kruispunt”, Terelststraat 1, 2650 Edegem
Voor wie ? Iedereen die muziek maakt of programmeert.

Vul zeker eerst de enquête in voor 5 maart via www.dezuidrand.be/popraad. Zo kan ook jij jouw stem ten volle laten horen !

Foto’s (c) Gazet van Hove.