Hove heeft al enige tijd te kampen met allerlei vormen van jongerenoverlast.

– In de Kapelstraat is er geregeld de nodige overlast door het a-sociale gedrag van een aantal – meestal vrij jonge – klanten van de nachtwinkel ter hoogte van de Hortensialei. Rijdende disco’s, gevaarlijk parkeergedrag, klein vandalisme, openbaar dronkenschap, bevuilen en besmeren van private eigendommen, beledigen van buurtbewoners, enz … zijn een kleine greep uit de geregelde incidenten die deze centrumwijk al een hele tijd moet ondergaan. Geregeld kwamen bewoners op het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad hun beklag doen over deze ergerlijke feiten.

– De omgeving van de Sint-Laurentiuskerk en het C.C. “De Markgraaf” heeft ’s avonds en vnl. tijdens de weekeinden te kampen met de aanwezigheid van “hangjongeren” en de vaak nadelige neveneffecten van sluikstorten, rondslingerend afval, lawaai, semi motorcrosswedstrijden, klein vandalisme, openbare zedenschennis, enz …

Vele burgers hebben schrik van deze hangjongeren en mijden deze omgeving tijdens de avonduren. Dit heeft zijn negatief effect voor de opkomst van talrijke socio-culturele activiteiten van verschillende verenigingen in het Cultureel Centrum.

– Tijdens de schooldagen gaan tijdens de middagpauzes een aantal leerlingen van de twee hoogste jaren van de middelbare school van het Regina Pacisinstituut middageten in een frituur aan de Kapelstraat of pic-nikken in een aantal wijkparkjes rond de school. Het gaat meestal om jongens tussen de 16 en 18 jaar. De meisjes hebben meer zelfdiscipline en blijven in de school eten. Deze jongens laten geregeld rondslingerend afval achter op hun “pic-nic plaatsen”. Minder leuk voor de omgeving.

Nu is het genoeg !

– Voor het gemeentebestuur is de maat nu vol ! De gemeente vaardigt een nultolerantie uit tegenover elke vorm van overlast. “De nachtwinkel aan de Kapelstraat wordt nu geregeld gecontroleerd door de politie op de verkoop van sterke dranken aan minderjarigen. Er werden al een aantal PV ’s opgesteld voor overtredingen. De omgeving van de kerk en het cultureel centrum zijn ook een specifiek aandachtspunt voor de politie. Als er sluikstortingen worden vastgesteld, ook in de wijkparkjes, zal dit in overleg met de betrokken school worden opgekuist” aldus burgemeester Luc Vuylsteke de Laps.

– De school kan haar hardhorige (mannelijke) leerlingen nog een extra straf opleggen: komen strafstudie schrijven op woensdagnamiddag. Blijf dan maar tijdens de middagpauze beter op school eten, in gezelschap van de meisjes.