Groepsaankoop 100% groene stroom residentiële klanten

Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om deel te nemen aan het project van de provincie Antwerpen “Groepsaankoop 100% groene stroom voor residentiële klanten”. Reeds 60 gemeenten in onze provincie engageren zich om de groepsaankoop bekend te maken bij hun inwoners. De provincie gaat een externe dienstverlener inschakelen om de actie te begeleiden. De provincie Antwerpen zal een ondersteunende rol opnemen in de organisatie van groepsaankoop groene stroom.

Via hun gemeentelijke infobladen en websites zullen gemeenten de groepsaankoop bekend maken. Geïnteresseerde burgers kunnen dan aan de hand van deze info rechtstreeks intekenen op een website. Ook voor inwoners die geen internetverbinding hebben, kan het lokale bestuur een rol spelen.

Na de zomer zal er een oproep gelanceerd worden naar geïnteresseerde inwoners. Die kunnen intekenen. Energieleveranciers krijgen dan de kans om te bieden. De leverancier met het beste bod zal dan een gepersonaliseerd contract aanbieden aan de geïnteresseerde klant. Dan pas beslist die om al dan niet in te stappen. De gemeente wordt bij deze actie begeleid door Ecolife vzw.

Er worden een aantal acties gepland :

  • Het plaatsen van een calculator op de gemeentelijke website vanaf het najaar 2010. Hiermee kunnen inwoners hun eigen ecologische voetafdruk berekenen. Zij kunnen ook engagementen kiezen waarmee zij hun ecologische voetafdruk zullen verkleinen.
  • Tijdens de Zomerendfeesten wordt de module “Bigfoot” ontleend. Dit is een stand waar burgers ter plaatse hun ecologische voetafdruk kunnen berekenen.
  • Maandelijks of tweemaandelijks wordt gewerkt rond een bepaald thema (voeding, mobiliteit, energie, …). Over dit thema verschijnen artikels in  “Info Hove” en op de gemeentelijke website. Er wordt onderzocht om tevens samen te werken met de bibliotheek, het dienstencentrum, … en een stand te plaatsen  tijdens het festival Hovelife.

 

Heraanleg kruispunt De Ster-Leliestraat

Dit noordelijke kruispunt ligt er vandaag erg triestig bij. Net of er een bombardement overheen kwam. Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan de Technische Dienst om de heraanleg uit te voeren. Deze werken werden toegewezen aan de firma nv. Gebr. Simons. De nodige kredieten werden hiervoor voorzien.

 

Seniorenfeest 2011 reeds in maart

In het verleden werd het seniorenfeest door het gemeentebestuur georganiseerd in de loop van de maand oktober. De enige locatie waar zoveel personen tegelijk (ongeveer 350) samen kunnen ontvangen worden, is de gemeentelijke sporthal.

De vernieuwbouw van de sporthal zal waarschijnlijk starten in juni 2011 en duren tot in 2012. Het seniorenfeest organiseren in oktober 2011 is dus niet mogelijk. Een aantal mogelijkheden werden besproken in de vergadering van de ouderenadviesraad op 10 juni 2010 :

  • In 2011 geen seniorenfeest inrichten;
  • Uitkijken naar een locatie buiten de eigen gemeente;
  • Het seniorenfeest vroeger op het jaar inrichten;

De leden van de raad hebben besloten om voor de laatste optie te kiezen. Uitwijken naar een andere gemeente zou afbreuk doen aan de essentie van het feest en ook praktische problemen geven voor o.a. het publiek van het RVT Cantershof. In samenspraak met de sportfunctionaris werd de agenda van de sporthal bekeken en lijkt 29 maart 2011 de meest geschikte datum om dat jaar het seniorenfeest te organiseren.

 

Boekenverkoop tijdens ZomerEndFeesten

Tijdens de ZomerEndFeesten wordt er op zaterdag 28 augustus 2010 van 10 tot 24 uur door de gemeentelijke bibliotheek een boekenverkoop georganiseerd ter hoogte van het Kostershuisje aan de Kapelstraat 6. Per boek wordt 0,50 EUR gevraagd, ongeacht de omvang van het werk. De opbrengst van deze verkoop wordt op de gemeenterekening gestort. Voor de verkoop wordt beroep gedaan op vrijwilligers.

 

Chinees restaurant wordt tearoom-brasserie

Superette BrandtFood hoopt over een jaar een tearoom-brasserie te openen aan de overzijde van de straat in het voormalige Chinees restaurant “De Lange Muur” aan het Sint-Laureysplein. Door het project kan de superette ook uitbreiden. Binnen enkele maanden begint de volledige heraanleg van het Sint-Laureysplein in het kader van de werken aan de oost-west-as. Nu al investeert superette BrandtFood er in de toekomst. BrandtFood geeft het Chinees restaurant een nieuwe invulling als tearoom-brasserie.

Noodwinkel tijdens werken
In een eerste fase, tot januari 2010, kunnen klanten nog terecht in de huidige superette naast De Post. Daarna moeten ze enkele maanden uitwijken naar een noodwinkel aan de overzijde in het voormalige Chinees restaurant. In april 2010 moet de superette volledig klaar zijn, zodat vanaf dan “De Lange Muur” verbouwd kan worden tot een tearoom-brasserie.