rodekruis vlagHet Rode Kruis-Vlaanderen is een onafhankelijke organisatie en maakt via het Belgische Rode Kruis deel uit van het Internationale Rode Kruis. De organisatie telt meer dan 14.000 vrijwilligers die voornamelijk actief zijn in 254 plaatselijke Rode Kruisafdelingen. Deze afdelingen zijn gegroepeerd in 16 regio’s en 5 provincies. Rode Kruis-Vlaanderen bestaat uit twee onderdelen : de Dienst voor het Bloed en de Humanitaire Diensten . De Dienst voor het Bloed zorgt voor het inzamelen en het bereiden van bloed, plasma, bloedplaatjes en weefsels en voor gespecialiseerde diensten zoals laboratoriumtests. De Humanitaire Diensten omvatten alle andere activiteiten van Rode Kruis-Vlaanderen:

  • Het Rode Kruis biedt wereldwijd hulp vóór, tijdens en na een ramp of crisis. Zowel bij natuurrampen of gewapende conflicten staat het Rode Kruis klaar.
  • De grootste en ongetwijfeld bekendste activiteit is de Hulpdienst Rode Kruisvrijwilligers bemannen hulpposten op evenementen, maar staan ook paraat om hulp te bieden na een ramp. De Hulpdienst zorgt ook voor niet-dringend ziekenvervoer, bekend onder het nummer 105.
  • Daar naast levert Rode Kruis-Vlaanderen ook heel wat sociale zorgactiviteiten, zoals hulpmiddelen uitlenen, ouderen bezoeken thuis en in rusthuizen, boeken uitlenen in ziekenhuizen en instellingen.
  • De Rode Kruis Jeugd brengt jongeren dichter bij het Rode Kruis.
  • Het Rode Kruis organiseert ook EHBO-opleidingen voor de bevolking, bedrijven en scholen.

Afdeling Hove – Lint

Vrijwilligers van het Rode Kruis met moderne kledijIn 1940 stichtte de heer Vranken uit de Mimosastraat in Hove een plaatselijke afdeling van het Rode Kruis om oorlogsslachtoffers te helpen. In Lint was de werking eerst afhankelijk van Lier. Vandaag telt de afdeling Hove-Lint een dertigtal vrijwilligers met verschillende taken: hulpverleners, lesgevers, organisatie bloedgeven. Lange tijd had de afdeling te kampen met het zoeken van een degelijk onderkomen, waar al het materiaal kan worden opgeslagen.

De plaatselijke afdelingen van het Rode Kruis zorgen zelf voor hun financiën door activiteiten in hun regio op te zetten. Naast het plaatselijke Rode Kruis bestuur is er een klantbord waar burgemeesters, artsen, apothekers in zetelen en die de nodige tips kunnen geven om de dienstverlening aan de bevolking te optimaliseren.

De meeste medewerkers van het Rode Kruis zijn vrijwilligers die zich in hun vrije tijd engageren om mensen te helpen in strikte neutraliteit en onafhankelijk van iedere vorm van politieke ideologie, godsdienst, huidskleur, vermogen, geslacht, sexuele geaardheid.

Vroeger kwamen Rode Kruis vrijwilligers nogal militaristisch over want ze droegen veel kaki-uniformen en militaire tassen om hun materiaal in op te bergen. Vandaag dragen de vrijwilligers modern, goed zichtbare en reflecterende burgerkledij.

Een belangrijke interventie van deze plaatselijke afdeling Hove-Lint was de instorting van het dak van de parochiezaal in Lint wegens zware wateroverlast op zondag 3 november 1991 met drie doden en tientallen gekwetsten als pijnlijk resultaat.

Contactgegevens Rode Kruis afdeling Hove-Lint: Tom Bellens, voorzitter, Van Dijckstraat 73 in 2640 Mortsel, tel. 03 / 455.75.79. – G.S.M. 0473 / 25.26.80. – e-post: tom.bellens@telenet.be  –  Financiële steun op reknr. 001-2452905-45 .