Gesprek met Jan Wouters, ex-onderwijzer, actief cultureel Hovenaar, enz …
Vertel eens over de oprichting van de Statiepoweten, waarom, wanneer, achtergronden?
J.W. : De Statiepoweten zijn liefhebbers van poëzie en literatuur, dichters, schrijvers . Reeds vijfentwintig jaar komen zij maandelijks samen om literaire ideeën en ervaringen uit te wisselen. Ontstaan uit de in 1986 opgerichte Kunstkring de Geelhand, koos dichteres Magda Haesendonck ervoor om, na de het poëzieprogramma tijdens de opening van de eerste Midwintertentoonstelling, met Walter Suys (voordracht, poëzie) en Jan Wouters (poëzie) een dichterskring op te starten. Deze kring vergaderde maandelijks ten huize van de initiatiefneemster in het Hovese spoorwegstation, in al eens wissellende bezetting, met als optie een creatieve samenwerking met een aantal kunst- en cultuurverenigingen uit Hove en daarbuiten. Zo werkten de Statiepoweten geregeld samen met Kunstkring ‘De Geelhand’ en ‘Lazernij’ (Rumst), het Hoofs Kwartet met o.a. Passie- en Kerstconcerten (’96, ’99, ’01, ’02, ’03, ‘05) en een Mozart-herdenking tijdens de culturele week ’98. Zij brachten verscheidene poëzieprogramma’s, waaronder een evocatie rond Paul Van Ostaijen (’93) en meerdere poëtische aperitieven (i.s.m. het Davidsfonds Hove -–Mortsel). Literatuurkring de Statiepoweten werd in 1995 lid van de cultuurraad van Hove. In juni 1998 organiseerden de Statiepoweten een Roffeldag voor de jeugd met de schrijfster M. Lefevere en jaarlijks (van ’96 tot ‘05) een poëziewandeling aansluitend bij het thema van de Open Monumentendag. Vanaf 2001 brengen ze hun tweejaarlijkse ‘Valentijn’ – voorstelling, samen met het Johnart Saxofoon Kwartet en fotokring Parallax, waarbij ze poëzie koppelen aan andere teksten zoals brieven, monologen, enz. Met de Hovese Bibliotheek werkten ze mee aan het culinair-literaire programma ‘Wappaz’ en de feestelijke opening van de 20ste Midwintertentoonstelling van Kunstkring ‘De Geelhand’. In april 2005 werd een gedenksteen onthuld van de Hovese dichter René Verbeeck i.s.m. vtb-kultuur afd. Hove. Sinds ’99 worden de Statiepoweten uitgenodigd in Hof ter Saksen voor een poëtische wandeling (organisatie cultuurraad Beveren). In ’06 brachten ze o.m. brieven van J.B. Huysmans in het station van Hove, in april ’11 op dezelfde locatie een poëtisch aperitief met reisgedichten. Volgende activiteit : op Erfgoeddag (1 mei ’11) met teksten rond het thema ‘Armoe troef’ in het Dienstencentrum en de Markgraaf.
Het bestuur van De Statiepoweten bestaat uit : Guido Sel – voorzitter, Magda Haesendonck – ondervoorzitter, Nina Van Roosbroeck – secretaris, John Volkaerts – penningmeester, Veerle Schiltz en Jan Wouters – bestuursleden.
* Wat waren de hoogtepunten van jullie groep?
J.W. : De Valentijnvoorstellingen in het Gemeentehuis en zaal Da Capo in 2008 en 2010; Open Monumentenweekends, poëzieroutes, Midzomerevenement in Haasdonk, Paul van Ostaijen in het station van Hove, Kerstconcerten (o.l.v. Jack Ooms).
* Welke werken brengen jullie en in welke omkadering?
J.W. : Liefdespoëzie, reisverhalen, natuurgedichten, haiku’s…..eigen werk en werk van (gevestigde) andere (gast)dichters. De omkadering is meestal muziek (Hoofs Kwartet, Johnart Kwartet, enz.), kunstwerken (Geelhand), foto’s (Parallax).
* Werken jullie samen met andere verenigingen?
J.W. : Ja, met o.a. Kunstkring De Geelhand, het Hoofs Kwartet, Lazernij Rumst, poëzieroute Mortsel, Davidsfonds, Parallax, Cultuurdiensten Hove en Beveren (Hof Ter Saksen), bibliotheek (Wappaz), vtb kultuur (o.m. Paul van Ostaijen, René Verbeeck) en nog vele anderen.
* Wat zijn jullie toekomstperspectieven ? Naar jongeren toe?
J.W. : Roeien en bloeien, poëtisch oud worden. Jongeren zijn moeilijk te bereiken …
* Voor meer informatie : Guido Sel, tel. 03 / 455 66 37. of John Volkaerts: e-post : johnvolkaerts@gmail.com .