Iedere gemeente heeft zijn specialiteiten op culinair vlak. De ene zijn al wat meer gekend dan de andere. Grotere en toeristische gemeenten komen meer onder de aandacht dan anderen. De specialiteiten van een relatief kleine en  toeristisch nog niet ontgonnen gemeente als Hove mogen er ook zijn. Een tip voor een (relatie)geschenk ? Alvast smakelijk !

De Hoofse Gaffel (bier) :

De Hovese Gaffel komt vandaag uit Herzele
De Hovese Gaffel komt vandaag uit Herzele

Vroeger telde iedere gemeente één of meerdere brouwerijen op zijn grondgebied. Zo ook Hove. In de Kapelstraat was er brouwerij “De Hoop” die de Jefkes-bieren brouwde. Het was een wit en heel licht bier. Het recept bestaat nog en voor een toekomstige onderneming is het een droom om ook dit bier terug op de markt te brengen.

Naar aanleiding van de jaarlijkse KWB-bierkwis in 1991 wilde men een eigen Hoofs bier voorstellen. Men zocht en vond de kleine ambachtelijke brouwerij Van den Bossche uit Sint-Lievens-Esse (deelgemeente Herzele) die het bier wilde leveren op basis van het moederbrouwsel Lamoral. Zo werd de “Hovese Gaffel” geboren. Het is een lichtkleurig hoog-gistingsbier van 8 volumepercent alcohol met hergisting in de fles. Het wordt geschonken in een speciaal ontworpen tulpvormig glas met een voet. De flesjes hebben een inhoud van 33 cl.

Het bieretiket van de Gaffel toont een middeleeuwse poorter met een drietand roerstok (de gaffel) met op de achtergrond het Hovese gemeentehuis. De Hovese Gaffel is eerder een gelegenheidsbier.

 

Congolaiskes (chocolade)

Lekkere Congolaiskes zijn in de Hovese handel te verkrijgen
Lekkere Congolaiskes zijn in de Hovese handel te verkrijgen

‘Congolaiskes’ zijn artisanale chocolade heerlijkheden in ruitvorm met een vulling op basis van echte boter en die eigenhandig gemaakt worden volgens een strikt geheim recept, dat nog maar enkele jaren geleden beschermd werd. De chocolaatjes op basis van 100 procent cacaoboter hebben een bewaartijd van drie maanden door de goede boter die er in verwerkt is en doordat er geen bewaar- en kleurmiddelen in zijn gemengd. In de handel zijn ze verkrijgbaar in verpakkingen van 40, 18 of 6 stuks. Het Congolaiske draagt de koloniale sfeer van vroeger uit en heeft een hele reputatie. Ze werden destijds gelanceerd door de Nederlander Luikens die zich in 1912 in de Meylstraat kwam vestigen. Hij begon er met de fabricage en vond er meteen een goede naam in om zijn heerlijkheid te lanceren : mooie chocolaatjes met een lekkere vulling op basis van echte boter, “Congolais Extra”. De bonbons zijn bruin aan de buitenkant en roze aan de binnenkant. De link met de Congolezen was vlug gelegd.

In 1958 verhuisde de zaak onder een nieuwe eigenaar naar de Boechoutsesteenweg 69. De productie gebeurde machinaal tot de zaak in 2004 werd verkocht aan de bvba “Carmina”, Van Heetveldelei 66 in Deurne/Antwerpen, gespecialiseerd in likeurpralines en die ook het patent en de productie van de Congolaiskes overnam. Bij de Hovese bakkers en voedingswinkels staan de Congolaiskes op de toonbank.