In ons vorig artikel schetsten we het project voor de bouw van 40 serviceflats in de grote tuin van het villadomein Hortensiahof aan de Mortselsesteenweg, vlak naast de basisschool van Regina Pacis.

mooie Villa mortselsesteenweg

De buurtbewoners en andere geïnteresseerden hadden de mogelijkheid tot inzage van het dossier en hun eventuele opmerkingen of bezwaren mede te delen. Hiervan hebben ze ruim gebruik gemaakt want er zijn zomaar even 65 bezwaarschriften binnen gekomen, waarvan één van de ouderraad van het vlakbij gelegen Regina Pacisinstituut met 1.500 leerlingen op deze campus. De meeste kritieken handelen over de vier verdiepingen van de twee geplande gebouwen. De privacy van de bewoners van de nabij gelegen Louis Van Lindenstraat en de Mortselsesteenweg wordt hierdoor zwaar geschonden. Er zal ook veel meer verkeersdrukte in de buurt komen. Het  wordt ongeveer even hoog als de vier appartementsblokken die nu in de Oudstrijdersstraat door bouwpromotor Willemen worden gebouwd.

In eerste instantie had het agentschap Natuur en Bos op 4 april jl. een ongunstig advies gegeven op de aanvraag in zijn eerste vorm omwille van de ontbrekende informatie en omwille van de impact op het bestaande parkgebied. Na wat wijzigingen in de plannen door de projectontwikkelaar kwam er op 26 april jl. een positief advies door het agentschap Natuur en Bos. Het park krijgt een openbare functie en er komt een doorgangsweg van aan de Mortselsesteenweg naar het nieuw te ontwikkelen milieupark Frijthout. Een belangrijk aandachtspunt in de bouwaanvraag blijft ook de werfinrichting. Die moet zo georganiseerd worden dat de meeste waardevolle bomen in het park gevrijwaard en beschermd worden. Een aantal waardevolle bomen moeten worden verplant.

De voorliggende plannen werden ook om advies gevraagd door de brandweer van Edegem. Na een grondig terreinbezoek en onderzoek van de plannen kon brandweercommandant Vermeulen niets anders doen dan een negatief advies uitbrengen omdat de ingediende plannen niet voldoen aan de vigerende wetgeving terzake.

HortensiahofHet Hovese gemeentebestuur overweegt een gunstig advies aan de dienst Stedebouw indien aan een aantal strikte voorwaarden wordt voldaan. “We beseffen dat dit een zeer grote ruimtelijke ingreep wordt. Maar bij een weigering lopen we het risico dat Stedebouw een vergunning aflevert zonder opgelegde voorwaarden” aldus schepen van ruimtelijke ordening Jo Ampe. “De villa moet ook bewaard blijven en we willen dat acht appartementen een sociale invulling krijgen. Het appartementsblok mag vanuit de straat niet zichtbaar zijn. De villa zou op termijn kunnen uitgroeien tot een sociaal ontmoetingscentrum” aldus de schepen. Over dit project is duidelijk het laatste woord nog niet gezegd.