De Waalse haan mag in Vlaanderen wapperen
De Waalse haan mag in Vlaanderen wapperen

In de Vlaamse gemeenten waar de N-VA vanaf  1 januari 2013 mee zal besturen, het zijn er zo’n 120, zullen er geen gemeentelijke reglementen komen die Waalse jeugdbewegingen verbieden om de Waalse vlag te laten wapperen. Dat zegt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. Hiermee reageert hij op Waalse gemeentebesturen die een probleem hebben met Vlaamse leeuwenvlaggen op kampplaatsen van Vlaamse jeugdbewegingen.

Afgelopen zomervakantie raakte bekend dat de KSJ van Moepertingen bij Bilzen op kamp in Jalhay, in de Ardennen, klachten kreeg over hun Vlaamse leeuwenvlag. Een gemeentereglement stelt er dat de Vlaamse vlag enkel kan in combinatie met de Belgische driekleur. Andere Waalse gemeenten hebben een gelijkaardig reglement. Hier en daar wordt de Vlaamse leeuw als “provocerend” beschouwd. Het kwam in sommige Waalse gemeenten al tot fysieke incidenten.

Voor de N-VA zijn Waalse jongerenbewegingen “van harte welkom in Vlaanderen, met vlag en wimpel. In de gemeenten waar de N-VA vanaf begin volgend jaar mee zal besturen, zal er van zulk gemeentereglement dan ook geen sprake zijn, daar mogen de Walen gerust van zijn. Wij respecteren hun identiteit en zijn niet bang van een vlag. Wij zien identiteit als iets waardevols, niet als iets bedreigends. Wij hebben geen probleem met onze eigen Vlaamse identiteit en evenmin met de Waalse of deze of gene identiteit van andere mensen. Tonen wie je bent, van welke club of groep je deel uitmaakt, daar is helemaal niets provocerends of bedreigends aan, wel integendeel. Tonen wie je zelf bent, maakt het net makkelijker om met anderen te spreken”, aldus Weyts.