De Volt-reportage van enkele weken terug over verbaal geweld tegen holebi’s maakt opnieuw pijnlijk duidelijk wat iedereen eigenlijk al lang weet: de maatschappelijke aanvaarding van homoseksualiteit loopt bij een aantal bevolkingsgroepen in onze samenleving erg achter op de juridische verankering van de gelijkheid van homoseksualiteit en heteroseksualiteit.

De reportage bevestigt ook opnieuw dat met name bij jonge mannelijke allochtonen, meestal met een moslimachtergrond, het gebrek aan aanvaarding van anders zijn regelmatig uitmondt in onaanvaardbare vormen van verbale agressie, intimidatie en zelfs fysiek geweld. Wie dit luidop zegt, krijgt vaak het verwijt te stigmatiseren en te vervallen in een simplistisch “wij/zij”-denken. Dat is uiteraard niet het geval. Niemand beweert dat alle allochtonen een probleem hebben met homoseksualiteit. Evenmin als iemand beweert dat álle autochtonen de gelijkwaardigheid van holebi’s voor 100% aanvaarden. Er is nog op heel wat domeinen werk aan de winkel. Initiatieven in het onderwijs, de media, het jeugdwerk, op de werkvloer, in de sportwereld, enz … blijven nog steeds dringend noodzakelijk.

“De bal ligt bij de allochtonen” …

Het is hoog tijd dat de allochtone gemeenschap nu zelf een aantal initiatieven neemt. Een duidelijke veroordeling van elke vorm van agressie, intimidatie en fysiek geweld is absoluut noodzakelijk, maar is nog maar het begin. Er moet binnen de allochtone gemeenschap een debat op gang komen over de aanvaarding van homoseksualiteit op basis van waarden als respect, verdraagzaamheid en openheid. Het erkennen dat er een probleem bestaat bij een deel van de jonge allochtonen die discriminerend optreden tegenover holebi’s, is immers ook de beste manier om aan te tonen dat  niet alle allochtonen vijandig staan tegenover homoseksualiteit. Discriminatie tast de menselijke waardigheid aan. Daarover kan men geen compromissen sluiten. Het is de taak van iedereen – ook van de allochtone gemeenschap – om alle vormen van discriminatie zonder onderscheid in woord en daad te bestrijden.

Allochtone holebi’s

Dit debat is ook erg belangrijk voor alle holebi’s die binnen de allochtone gemeenschap worstelen met hun geaardheid. Of zoals een jonge allochtone holebi het onlangs zelf verwoordde: De littekens bij allochtone holebi-jongeren zijn nog zoveel groter dan bij autochtonen, de pijn zit nog zoveel dieper. Laat dit alsjeblieft eindelijk een prioriteit voor onze gemeenschap worden.Er is nog veel werk aan de winkel. Hopelijk levert het een goed resultaat op !