In zijn beleidsverklaring beloofde premier Elio Di Rupo een belangrijke lastenverlaging voor de bedrijven om de concurrentiekracht tegenover onze nabije buurlanden te herstellen. Acht dagen later, op donderdag 29 november jl. in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een eerste wet goedgekeurd die een indirecte lastenverhoging voor de bedrijven zal meebrengen.

In haar zoektocht om de begrotingsnorm te halen, heeft de regering haar oog laten vallen op de sociale secretariaten, die instaan voor het loon- en weddenbeheer van de ondernemingen. Zowat 90 % van de bedrijven doet een beroep op een sociaal secretariaat.

De financiering van de sociale secretariaten, meestal V.Z.W.’s, gebeurt via twee kanalen. Enerzijds worden de bedrijven gefactureerd voor de diensten die de sociale secretariaten leveren. De tweede inkomstenbron zijn de gelden voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), die bedrijven op voorhand storten. Die worden door de sociale secretariaten na gemiddeld 20 dagen doorgestort aan de R.S.Z. De interesten vormen een belangrijke inkomstenbron voor de sociale secretariaten.

Nieuwe heffing

In de nieuwe wet, die donderdag werd goedgekeurd, voert de regering hierop een heffing in. Voor 2012 zou dit neerkomen op 5 miljoen euro. In de begrotingsonderhandelingen van november 2012 werd ook al beslist deze heffing op te trekken in 2013 en 2014; dat zou respectievelijk 10 miljoen euro in 2013 en 15 miljoen euro in 2014 moeten opbrengen. Naast deze extra heffing werd ook de termijn om de gelden door te storten aan de R.S.Z. beperkt tot 14 dagen. De sociale secretariaten hebben al aangekondigd dat ze niet anders kunnen dan hun tarieven aan de bedrijven vanaf 2013 op te trekken om deze heffing te compenseren.

We kunnen alleen maar vaststellen dat grote beloftes tot lastenverlaging en zuurstof voor de bedrijven in de praktijk dode letter blijven voor de regering Di Rupo. Hoe verklaar je anders dat zo’n indirecte lastenverhoging voor de bedrijven door het parlement wordt gejaagd ? Dat betekent alweer een extra factuur voor de bedrijven van 5 miljoen euro en oplopend tot 15 miljoen euro binnen 2 jaar.