Deze vernieuwde sporthal aan de Paul van Ostaijenlaan werd in september jl. nog plechtig heropend door het gemeentebestuur en nu vernemen we al van een aantal betrokkene sporters dat er een aantal problemen zijn opgedoken.

  • De douches van de kleedkamers werken niet meer of onvoldoende. Er is een probleem met het watercircuit. De douches zouden ook te klein zijn om voldoende personen op te vangen.
  • De eerste officiële inhuldigingsplaat van de sporthal uit 1978 is verdwenen. Waar is ze heen ? Volgens sommigen is ze stukgeslagen ! Vernieling van het gemeentelijk patrimonium ?
  • Het plaatsje van de vergaderzaal “Herman Matthijs” is verdwenen. Waarheen? Herman Matthijs was een gemeenteraadslid van de Volksunie die veel heeft gedaan om deze sporthal tot stand te brengen.
  • De hockeyclub Herakles uit Lier oefent sedert enige tijd in de sporthal. Er zijn al barsten opgedoken in een aantal ruiten door de harde aankomende hockeyballen. Door het veelvuldig met de sticks slagen, komen er vele vegen in de vloerbekleding die men niet direct eruit krijgt.
    De meeste spelers van deze hockeyclub uit Lier spreken Frans tijdens hun trainingen en oefenwedstrijden. Het gaat hier niet om Walen of Franse staatsburgers. Er zitten zelfs verschillende inwoners uit Hove bij. Dit is niet direct een uiting tot integratie in de Hovese maatschappij, eerder een uiting van misprijzen door een franskiljonse kaste tegenover de cultuurtaal van Hove en de gemeenschap die hen financieel sponsort. Deze personen bevorderen de “culturele apartheid” in Hove.

Volgens uittredend schepen van sport Els Pauwels (CD&V) zijn er inderdaad problemen met de douches en het watercircuit. “De aannemer werd reeds op de hoogte gebracht van de beschreven problemen i.v.m. douches die niet werken of onvoldoende. De firma die verantwoordelijk is voor de afwerking van het sanitair zal opnieuw langskomen om deze problemen op te lossen. Sommige douches maken een storend geluid, ook hiervan werd de firma reeds op de hoogte gesteld. Dit probleem kan pas ten vroegste vanaf januari 2013 opgelost worden vermits het probleem wordt veroorzaakt door het materiaal waaruit de dichtingsringen vervaardigd zijn. Deze moeten worden vervangen.

Uit navraag blijkt dat de inhuldigingsplaat uit 1978 spoorloos verdwenen is. Vermoedelijk is de plaat mee weggegooid tijdens de afbraakwerken in de sporthal. Idem voor het plaatje van de vergaderzaal “Herman Matthijs”.

De vraag over de hocheytrainingen kan opgedeeld worden in drie delen : Er zijn duidelijk sporen die achterblijven na hockeytrainingen/-wedstrijden (van de hockeysticks). Het AGB zal een product aankopen om deze ‘vegen’ vlot te kunnen verwijderen.

De bezetting van de muren is van zeer hoge kwaliteit, bij de renovatie werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat er een hockeyclub in de zaal zou kunnen spelen. Op de muren kan je wel voelen waar de balletjes op de muur zijn gevlogen. Om deze reden voorzien we via de technische dienst een extra wand achter de doelen van zeer hard materiaal (Trespa). De club kreeg ook een mail met duidelijke afspraken (vb. : Rondom rond moet boording gelegd worden gedurende de trainingen en wedstrijden, dit zijn balken die de club zelf dient te voorzien om de muren op lagere hoogte te beschermen).

Alvorens de eerste wedstrijden werden gespeeld, heeft de sportfunctionaris contact genomen met de bouwfirma, om zekerheid te hebben over de weerstand van deze constructie. Vanuit de bouwfirma werd verzekerd dat dit geen probleem mag vormen. Als bijkomende maatregelen zullen tijdens wedstrijden matten voorzien worden en mogen er enkel wedstrijden gespeeld worden onder de leeftijdscategorie ‘junioren’.

De sportfunctionaris heeft ook een verantwoordelijke van de club uitgenodigd om de afspraken toe te lichten en samen de impact op de infrastructuur te gaan bekijken. Eerstdaags zal een afspraak gemaakt worden.

Over het asociale en franskiljonse gedrag van vele hockeyspelers is op de gemeentelijke sportdienst nog op geen enkele manier een melding binnengekomen. Uit het contact dat de sportfunctionaris voorlopig met de clubleden heeft gehad kan echter afgeleid worden dat zij op degelijke wijze in het Nederlands communiceren. Alle communicatie met de clubs (tarifering, huurcontract, mails, telefoons,…) gebeuren uitsluitend in het Nederlands. Men kan zich ook afvragen op basis waarvan iemand zou kunnen opgelegd worden een bepaalde taal niet te spreken tijdens het beoefenen van een sport ?

Tot slot dit nog : gezien de beschrijving van de situatie lijkt de term “apartheid” een zeer zware benaming. Beide situaties met elkaar vergelijken is minstens een brug te ver ” aldus schepen Els Pauwels.

Wij hebben verschillende getuigenissen van Hovese sporters die zich wel storen aan het asociale en franskiljonse gedrag van de meeste spelers van de Lierse hockeyclub Herakles. De uittredende schepen van cultuur Els Pauwels (CD&V) is beroepsmatig lerares Frans in het Sint-Gabriëlscollege van Boechout en staat in Hove niet direct aangeschreven als een Vlaamsgezinde, eerder het tegendeel. Dit verklaart  misschien haar gewillige houding tegenover die bewuste bevolkingsgroep.