De 5de Straattentoonstelling Mortselsesteenweg rond ‘De wereld kleurt het dorp kleurt de wereld’ loopt van 19 januari tot 2 februari 2013 in het smalle stuk van de Mortselsesteenweg.

De organiserende vzw Achter Glas opent de vijfde editie van de tweejaarlijkse straattentoonstelling, sinds 2005 georganiseerd door de buren van het smalle gedeelte van de Mortselsesteenweg. Het concept is even eenvoudig als uniek: een straatmuseum creëren gedurende veertien donkere winterdagen ! De ramen van de huizen in het smalle gedeelte van de straat worden vanaf valavond omgetoverd tot verlichte uitstalramen voor een vijfendertigtal kunstenaars, geïnspireerd door een bepaald thema. Dankzij de zeer actieve deelname van de Gemeentelijke Kunstacademie van Hove wordt de straattentoonstelling nu uitgebreid met een deel van de ramen van De Markgraaf en de Kinderkerk (met werken van de kinderacademie). Uiteraard ook verlicht!

Thema:
De vorige editie in 2011, ‘Kunst & Werken’, stond op een positieve manier in het teken van de werf bij de vernieuwing van de Hovese dorpskern. Ook in 2013 vind je het dorp terug in het nieuwe thema ‘De wereld kleurt het dorp kleurt de wereld’. Achter Glas heeft verder geborduurd op de nieuwe slogan van de gemeente Hove (‘want het dorp is een wereld’) : de drie elementen wereld, kleur en dorp zijn vervlochten met elkaar. Soms is het ene een deel van het andere, soms zijn het tegenstellingen. Maar kleur is een bindmiddel dat altijd aanwezig is. En wie kleur zegt, zegt kunst ! Traditiegetrouw kan het thema breed geïnterpreteerd worden. Het is aan de kunstenaar om er een eigen invulling aan te geven. De resultaten vind je in een boeiende straattentoonstelling met alle mogelijke kunstvormen.

Opening
Openingsavond en vernissage op zaterdag 19 januari 2013 in en rond Podiumcafé “De Pomp”. Iedereen welkom ! Vanaf 18 uur kan je in een autovrije Mortselsesteenweg genieten van de kunstwerken in de verlichte ramen van de buren. 20 uur : openingswandeling, begeleid door de aanwezige kunstenaars. 20.30 uur : vernissage met een hapje en drankje en openingswoord over het thema vanwege de burengemeenschap Achter Glas. 21 uur: optreden jong talent Plaster Wolf, verbazende bluesachtige sound van eigen bodem ! Het straatmuseum Achter Glas blijft de ganse avond open in de verkeersvrije Mortselsesteenweg.

Programma en andere activiteiten tijdens de straattentoonstelling

  • Fotowedstrijd : de door een vakjury geselecteerde beelden worden in groot formaat afgedrukt en tijdens Achter Glas 2013 in Podiumcafé “De Pomp” tentoongesteld.
  • 23 januari : geleide rondwandelingen door de buren over de straattentoonstelling. Afspraak in De Markgraaf om 16 uur en in De Pomp om 21 uur.
  • 26 januari : kinderatelier samen met Jaanimo van 10 tot 12 uur. Elk kind welkom in atelier Mortselsesteenweg 43 om 9.50 uur (over De Pomp).
  • 30 januari : geleide rondwandeling door de buren over de straattentoonstelling. Afspraak in De Pomp om 21 uur.
  • 2 februari : huisconcert in nummer 36 : Martine en Philippe Cols nodigen uit voor een boeiend muzikaal optreden van de Wandettes, om 19.30 of om 21 uur. Voorinschrijving mogelijk via achterglas@live.be. Combineer dit met een rondwandeling over de straattentoonstelling voor of na en napraten in De Pomp.
  • De straattentoonstelling blijft elke dag open tot en met 2 februari om 22 uur. Vanaf valavond worden de ramen verlicht, wat een heel eigen sfeer doet ontstaan voor de bezoeker.

Er wordt een programmaboekje verspreid met enkele woorden uitleg over hoe de kunstenaar zijn werk ziet aansluiten bij het thema. Een vakkundige jury zal op 3 februari het beste werk van deze editie bekronen.

Kom genieten van deze straattentoonstelling met familie, vrienden, buren en waarom niet met je vereniging in dit unieke kader en praat na in De Pomp. Een mooie afsluiter !

Achter Glas is een straat vol kunst en wil een etalage zijn voor creatieve krachten en naar buiten komen op een positieve manier in een sfeer van samenhorigheid.

Meer info: achterglas@live.bewww.achterglas.be