ZangfeestVolkeren bewegen. Catalonië zoekt haar autonomie. Schotland kijkt vooruit. Het federale juk wordt meer en meer afgeworpen. Waar je ook gaat: een streek zoekt haar eigenheid in cultuur, gastronomie, muziek, kunst en politieke autonomie. Volksdansfestivals sieren zomerse weiden. Toeschouwers proeven Europa! En dat is goed.

De toekomst van het Vlaams Nationaal Zangfeest ziet er mooi uit. Het aantal aanwezigen stijgt jaar na jaar. Heel wat jonge mensen zijn niet langer te beroerd om zich complexloos als Vlaming te uiten. We kijken vol vertrouwen uit naar de 76ste editie van dit feest. De Lotto Arena wordt tot in de nok gevuld. Vanaf de eerste noot zal je de unieke sfeer van samenhorigheid proeven. De regieploeg maakt er vast een mooi en strijdbaar zangfeest van, waar het publiek zich de longen uit het lijf zal zingen en de batterijen zal opladen.

Miel Cools, één van de grondleggers en decennialang boegbeeld van het kleinkunstgenre in Vlaanderen, neemt dit jaar definitief afscheid van zijn publiek. De man die in 1966 als eerste kleinkunstzanger op het Zangfeest optrad en dit dikwijls is blijven doen, ook toen dit niet zo evident was. Geen mooiere manier om Miel te danken dan met het zingen van zijn liedjes. Moeilijk zal dit niet zijn, want liedjes als ‘Boer Bavo’, ‘De soldaat’ en ‘Houden van’ zijn intussen tot ons collectief geheugen, tot ons muzikaal erfgoed gaan behoren.

Naast heel wat klassieke samenzangliederen staan er weer kleinkunstliedjes op het programma. Met Will Tura zingen we “Vlaanderen mijn land”, met Johan Verminnen blijft Brussel onze stad en met Miel Cools blijft dit de tijd dat van straat tot straat, de boodschap kruipt dat tirannen moeten wijken. Dat jonge handen nieuwe maten ijken, die morgen als de gongslag gaat, de meters zijn voor armen en voor rijken. Dit is de tijd!

Vlaanderen is rijk aan koren en getalenteerde musici. De knappe blazers van ‘Brassband Scaldis’ uit Hoboken zorgen voor de begeleiding van de samenzang. Wim Berteloot begeleidt op piano en verzorgt de muzikale bindingen tussen de liederen, Leden uit verscheidene koren, waaronder het gemengd koor ‘Sint-Michiels’ uit Roeselare, het vrouwenkoor ‘Nele’ uit Beveren en de mannenkoren ‘De Netezonen’ uit Lier, ‘De Kerels’ uit Emelgem en ‘Gaudeamus’ uit Sinaai vormen samen het grote Zangfeestkoor.

Dit Zangfeest is eens te meer een cultuurfeest, waar tal van jongerengroepen garant staan voor visueel en muzikaal spektakel. Zo krijgt het oog fijne danscreaties te zien. De Dance@cademy staat borg voor fijne creaties en geeft kleur aan de liederen. De jeugdmuziekkapel van het VNJ blijft een vaste waarde, de Thebaanse trompetten van KSA Hanske de Krijger Oudenaarde en het muziekkorps van KSA Geraardsbergen zijn opnieuw van de partij. Ook Chiro Schelle levert een feestelijke bijdrage met de Muziekkapel Sint-Petrus & Paulus.

Dit Zangfeest wil boeien. Ouders laten hun kinderen niet meer achter bij de kinderanimatie, maar een heuse kinder- en gezinstribune zorgt ervoor dat ouders samen met hun kinderen in gezinsverband kunnen zingen.

Hopelijk zet cabaretier Karel De Declerq dit land in zijn blootje. Koen Huygebaert presenteert, Pieter Bauwens houdt onze politici de spiegel voor en Paul Cordy regisseert. Vlaanderen mág niet alleen zingen, maar zál ook zingen uit respect voor onze toondichters met een vastberaden blik naar de toekomst!

VLAANDEREN@DETOEKOMST.VL – 76ste Vlaams Nationaal Zangfeest
Zondag 3 maart 2013 – 14.30h – Lotto Arena Antwerpen

TOEGANGSKAARTEN (GRATIS programmaboek met alle liedteksten en partituren inbegrepen)

  • kinderen en jongeren tot 18 jaar: 5 euro
  • studenten: 10 euro
  • rang 2: 18 euro | leden ANZ-portierfonds, VVB, Vl@s, Vlaams & Neutraal Ziekenfonds: 16 euro
  • rang 1 (met uitnodiging receptie): 38 euro | leden ANZ-portierfonds, VVB, Vl@s, Vlaams & Neutraal Ziekenfonds: 36 euro
  • Opgelet! Prijzen exclusief reservatiekosten!
  • Met je toegangskaart kan je op de dag van het Zangfeest de trams en bussen van De Lijn in Antwerpen gratis gebruiken.

RESERVEREN

Meer info: www.zangfeest.org

Dirk Brentjens