Een nieuwe bestuurslegislatuur brengt ook een nieuw politiecollege met zich mee.

Politiecollege

Op de foto staan de nieuwe burgemeesters aan de rechterzijde. Van links naar rechts op de foto:
An Romeyns (secretaris), Frank Noël (korpschef), Willy De Belder (vervangend korpschef),
Sophie De Wit (burgemeester Aartselaar), Koen Metsu (burgemeester Edegem), Erik Jacobs (burgemeester Kontich), Harry Debrabandere (burgemeester Lint) en Koen Volckaerts (burgemeester Hove).

 

Het politiecollege

Het politiecollege wordt gevormd door de burgemeesters van de verschillende gemeenten. Het komt één keer per maand bijeen, samen met de korpschef en de secretaris van de zone.

De korpschef licht het politiecollege in over alles wat het lokaal politiekorps en de uitvoering van zijn opdrachten aangaat en geeft kennis van de initiatieven die de lokale politie overweegt te nemen en die betrekking hebben op het zonale veiligheidsbeleid. De korpschef brengt verslag uit over de werking van het korps en brengt het politiecollege op de hoogte van klachten van buitenaf aangaande de werking of het optreden van zijn personeel.
Het politiecollege beslist over uitgaven van de politiezone binnen de machtiging die ze daartoe kreeg van de politieraad.

Een meergemeentezone als H.E.K.L.A. (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) beschikt over rechtspersoonlijkheid. Het politiecollege oefent dezelfde bevoegdheden uit in een meergemeentezone als het college van burgemeester en schepenen in een ééngemeentezone.

Het politiecollege stelt één van zijn leden aan als voorzitter. Hij is dan tevens voorzitter van de politieraad en van de zonale veiligheidsraad.

In H.E.K.L.A. is gekozen voor een alternerend voorzitterschap, volgens beurtrol. Het voorzitterschap verandert jaarlijks op 1 april.

 

De politieraad

In meergemeentezones worden de bevoegdheden van de gemeenteraad inzake organisatie en beheer van het lokaal politiekorps uitgeoefend door de politieraad.
De 5 burgemeesters van de HEKLA-gemeenten zijn van rechtswege lid van de politieraad, de voorzitter van het politiecollege is tevens voorzitter van de politieraad.
Voorts voorziet de wet in 19 raadsleden voor een bevolking tussen 50.001- 80.000 inwoners (HEKLA heeft ongeveer 73.000 inwoners).
De politieraad wordt evenredig samengesteld uit leden van de gemeenteraden van de verschillende gemeenten die de meergemeentezone vormen, op basis van hun bevolkingscijfers.

Verdere info: www.hekla.be .