Meylstraat spoorNa het verschijnen van ons artikel over de politieke drukte op de jongste gemeenteraad rond de belasting op de nachtwinkel aan de Kapelstraat, werden we door verschillende bewoners van de Meylwijk gecontacteerd over allerlei vormen van overlast in hun woonwijk. We trokken op onderzoek uit en vonden meer dan één inwoner die er werkelijk “zijn buik van vol heeft”.

We legden ons oor te luisteren bij Johan Vermeire, die vlak naast de spoorweg woont in de Meylstraat. “Bijna iedere weekeinde is het prijs in de Meylstraat, zeker wanneer er een fuif doorgaat in de gemeentelijke sporthal, Tjok, de tennishal aan de Elzenstraat of in de particuliere feestzaal in de Molenstraat. Wagens worden beschadigd en dit gaat van kwaad naar erger : het begint met krassen op de wagen, gaat dan naar afrukken van spiegels en ruitenwissers tot uiteindelijk het effectief platsteken met messen van de vier banden van een wagen. Ik heb al voor meer dan 800 euro schade geleden aan mijn auto. Ik ben niet alleen. Heel de straat lijdt eronder, alle inwoners zijn er reeds slachtoffer van geworden, met vernielde bloembakken en uitgerukte brievenbussen. De politie zegt zelf dat ze geen PV’s meer opstellen omdat ze die daders toch niet vinden en hun handen vol hebben met andere zaken”.

Auto overgoten met aarde van vernielde bloembak
Auto overgoten met aarde van vernielde bloembak

We moesten de heer Vermeire gelijk geven want we stelden vast dat er een zitbank van zijn gebuur brutaal werd in elkaar gestampt. Overal in de straat liggen er ook lege drankblikjes en resten van frietzakjes.

Deze problemen zijn hier zo’n vier jaar geleden begonnen. Altijd op vrijdag- en zaterdagavond en tijdens langere vakantieperiodes. Soms smijt men ook stenen en afval tegen de ruiten van de huizen. De stenen zijn zo voor het grijpen op de spoorweg. Mensen zijn hier niet meer op hun gemak. Ik werk in wisselende ploegen en heb hier in mijn voortuin ’s nachts al eens een dronken fuifganger gevonden die zijn behoefte was aan het doen. Vele van deze hangjongeren troepen samen onder de spoorwegbrug aan het kleine grasperkje op het kruispunt van de Meylstraat en de Leon Dumortierstraat en aan de overzijde van de spoorweg in het tunneltje van de Kasteelstraat. Het gaat altijd om een tiental gasten. Heel de wijk kreunt hier ook onder de geregelde inbrakenplagen. Er rijden geregeld treinen voorbij en dan is het een makkie om een raam in te slaan, niemand hoort dit dan”.

grasperk Meylstraatnaast de spoorweg

In de particuliere feestzaal met achterliggende tuin in de vlakbij gelegen Molenstraat gaan er geregeld tijdens de zomerperiode schoolfuiven door en dan is het voor de bewoners vaak een hele nacht wakker liggen wegens het overdadige lawaai van de muziekinstallaties en het gegil van jonge freules … Hiertegen bestaan er oplossingen !

Kasteelstraat doorgang 02onder brug

De overlastproblemen waarmee de inwoners van de Meylwijk kampen zijn ernstig te nemen. Voeg daarbij nog wat parkeerproblemen tijdens het weekeinde met opgefokte bestuurders die snel de bakkerij in de Meylstraat willen bezoeken en je hebt een cocktail van kleine ongemakken die voor een aantal wijkbewoners al erg aan het escaleren is.

Het wordt tijd dat het gemeentebestuur hieraan effectief iets doet en dat de politie alle technieken kan toepassen die ze ter beschikking heeft om deze overlast weg te werken.