Afgelopen weekeinde vertoefde er een delegatie van een twintigtal Kroaten uit de gemeente Podstrana in onze gemeente. Ze hadden hier een korte maar mooie ontmoeting met verschillende Hovenaars.

Podstrana is een gemeente van zo’n 9.000 inwoners sterk en ligt in de onmiddellijke omgeving van de havenstad Split, de tweede stad van Kroatië. Sedert 1975 bestaan er tussen Podstrana en Hove vriendschapsbanden die werden gelegd in 1975 door de Hovese Oudstrijdersvereniging NSB en de voormalige partizanen van ex-Jugoeslavië .

De Kroatische delegatie landde op donderdag 18 april in Zaventem. Ze brachten een bezoek aan hun ambassade en gingen ook op de koffie op het Antwerpse “Schoon Verdiep” bij schepen Ludo Van Campenhout. Op zaterdagavond stond er een culturele avond geprogrammeerd op ons gemeentehuis. Voor de gelegenheid waren er ook enkele Antwerpse Kroaten naar Hove afgezakt. Onze gemeente had de eer om ook de nieuwe Kroatische ambassadeur te mogen ontmoeten.

Het werd een leuke avond met eerste enkele officiële speeches van beide burgemeesters en nadien een optreden van een goed uur door een Kroatisch muziekensemble.

 

Verzustering in de startblokken

Onze Hovese burgemeester Koen Volckaerts verwelkomde de Kroatische delegatie met te stellen “dat zijn generatie is opgegroeid met ‘make love, no war’ en dat hij een anti-militarist is”. “Kroatie is sneller onafhankelijk geworden dan Vlaanderen, op militaire kracht en met een aantal slachtoffers. Vlaanderen is dit nog niet, maar werkt al 180 jaar gestadig aan zijn zelfstandigheid op een vredevolle wijze. We brengen ook hulde aan de Kroatische zangers die op een liefdevolle wijze hun land bezingen. Vlaanderen heet jullie welkom. Wij zijn een regio met veel geschiedenis, cultuur, gastronomie, kennis en wetenschap. Dit is de eerste internationale ontmoeting in mijn nog korte periode van burgemeester die ik organiseer. Ik hoop ook niet de laatste. Volgend jaar komen wij terug. Ik hoop dat uit deze contacten er een officiële verzustering komt van onze twee gemeenten”.

twee burgemeester Burgemeester

De Kroatische burgemeester Miran Tomasovic stelde in zijn toespraak “dat er volgende maand in Kroatië gemeenteraadsverkiezingen zijn, maar dat ongeacht de uitslag, hij zich zal inzetten voor de verzustering met Hove. Hove en Podstrana hebben veel gemeen, ongeveer hetzelfde aantal inwoners en oppervlakte, dezelfde socio-economische samenstelling en beiden gelegen vlak naast de tweede stad van het land. Podstrana was tot een 20 jaar geleden een district van Split. Vandaag zijn we een onafhankelijke gemeente. Ik wil volgend jaar terugkeren naar Hove want het is hier goed”.

De nieuwe Kroatische ambassadeur Dr. Mario Nobilo zei “dat dit bezoek aan Hove zijn eerste binnenlandse bezoek is sedert zijn aanstelling in Brussel. Het toerisme uit België groeit in Kroatië met zo’n 15%, meestal uit Vlaanderen. De relaties tussen Kroatië en België zijn goed. Binnen twee maanden wordt Kroatië officieel lid van de Europese Unie. Het is belangrijk dat er veel relaties zijn tussen mensen en gemeentebesturen binnen Europa. Kroatië is gefascineerd door de Vlaamse cultuur, zijn steden en zijn culinaire specialiteiten. We hopen dat er in de toekomst nog vele contacten zoals deze zullen ontstaan”.

Miran en Beyens schepen Bart Van Couwenbergh

secretaris

Als laatste in de rij sprekers was het aan Eddy Beyens, voorzitter van de KNSB Hove, die de Kroaten ook welkom heette en enkele geschenken uitdeelde.

Nadien volgde er een optreden van een goed uur gebracht door een muziekensemble van 12 Kroatische mannen die indruk maakten op een aantal Hovese vrouwen met het lied “Marianne”.

Het geheel werd afgesloten met een receptie waar er tussen verschillende Hovenaars en Kroaten de nodige contacten werden gelegd voor toekomstige vriendschapsbanden.

Miran met Kroatische schonereceptie

Voor De MarkgraafEen aantal Kroatische bezoekers brachten, samen met enkele Antwerpse Kroaten, nog een bezoek aan een “bruin café” in Waarloos en dit tot in de vroege uurtjes …

 

Optreden voor de Hovese Sint-Laurentiuskerk

Op zondagmorgen waren de Kroaten reeds vlug uit de veren in hun Edegemse hotel ‘Ter Elst’, want ze kregen een ‘Vlaams ontbijt’ aangeboden door het Hovese gemeentebestuur in C.C. “De Markgraaf”.

Om 10.30u. stonden ze present aan de ingang van de Hovese Sint-Laurentiuskerk om de zondagse kerkgangers te vergasten met enkele Kroatische liederen. Dit werd erg gewaardeerd door de aanwezige Hovenaars. Nadien volgde nog een middagmaal in het C.C. en werden er nog enkele geschenken uitgewisseld.

voor CC kerk 3 kerk 1 kerk 2

Vlaamse gidsIn de namiddag bracht de Kroatische delegatie nog een bezoek aan Brussel, alvorens via Zaventem terug naar Kroatië te vliegen.

De reis van het Kroatische gezelschap werd voor de Hovenaars gemakkelijk gemaakt door de aanwezigheid van een Vlaamse gids, Mark Geurts afkomstig uit Genk, die reeds enkele jaren in Podstrana woont en als gids en tolk optrad.