Het ACW is de koepelstructuur van verschillende christelijke sociale organisties
Het ACW is de koepelstructuur van verschillende christelijke sociale organisties

Het Hovese A.C.W. (Algemeen Christelijke Werknemersvereniging) nodigt alle eigen leden, de leden van de deelorganisaties ACV, Femma, KWB, Okra en Ziekenzorg, sympathisanten en geïnteresseerden uit op zaterdag 4 mei om 19u00 op de jaarlijkse Rerum Novarum-viering in Hove.

Het Thema van deze Rerum Novarum is “Tegenstroom. De kracht van mensen samen.”

Femma Hove
Femma Hove

“Gitaristen Stein Verrelst en Inti de Maet van Duo Menéalo staan borg voor een oorstrelende omkadering. Naast muziek, een hapje en een drankje zal ik persoonlijk inzoemen op de lokale Hovese ACW-uitdagingen” aldus ACW voorzitter Jos Peeters.

Het geheel gaat door in G.C. “De Markgraaf”, Kapelstraat 8 in Hove

Vlaams parlementslid Dirk de Kort  (CD&V) is ook te gast en kijkt samen met de aanwezigen richting 2014.

Jos Peeters
Jos Peeters

Geïnteresseerden kunnen een seintje geven aan Jos Peeters, tevens CD&V-gemeenteraadslid, tel. 0492 / 97.90.80. –  e-post : jmb.peeters@telenet.be .

 

Wat is Rerum Novarum ?

Rerum Novarum (“Over nieuwe dingen”) is een in 1891 door Paus Leo 13 geschreven encycliek (pauselijke brief). Deze encycliek houdt zich bezig met de situatie van de arbeidersklasse en formuleert in de vorm van een aantal uitgangspunten de sociale leer van de katholieke kerk. Uitgangspunten van deze pauselijke encycliek waren een rechtvaardig loon, het recht op eigendom en solidariteit met de zwakkeren. Als instrumenten om deze doelstellingen na te streven, werden zowel overheidsingrijpen als de vorming van vakbonden genoemd.

Paus Leo 13
Paus Leo 13

In zijn uiteenzetting over de overheid,de industrie en arbeid leidt paus Leo XIII de Kerk het industriële tijdperk binnen. Zijn pleidooi voor vakorganisaties was niet alleen een vernieuwing binnen kerkelijke kring, maar ook daarbuiten. Leo’s encycliek bevat ook kritieken tegenover het ongebreideld kapitalisme en veroordeelt tegelijkertijd het materialistische socialisme en marxisme. Zijn voorgestelde samenwerking tussen arbeid en kapitaal inspireerde tot de vorming van vakbonden en onder meer verschillende vormen van corporaties (zie latere Italiaans fascisme).

Rerum Novarum geeft de grenzen weer van een sociale katholieke leer, maar is geen systeem. Veeleer geeft het antwoorden op concrete situaties. Latere encyclieken volgden en probeerden ook nieuwe ontwikkelingen een plaats te geven binnen de sociale katholieke leer, die nog steeds op Rerum Novarum voortbouwt .

Naast encyclieken maakt de Kerk eveneens gebruik van andere vormen, zoals pauselijke brieven en toespraken, waarin op de sociale toestand wordt ingegaan. De katholieke vakbeweging beschouwt Rerum Novarum in zekere zin als haar grondvest. Het feest van Rerum Novarum wordt veertig dagen na Pasen gevierd op Onze Heer Hemelvaart en wordt gezien als de tegenhanger van de socialistische 1 mei-vieringen.