Sheila Wim Melissa Dieter Peter

Ritmirock is een inclusief festival georganiseerd door personeelsleden, cliënten, familieleden en sympathisanten van “De Thuishaven” uit Mortsel en Ritmica met vestigingen in Hove (kasteel Cappenberg en in de Kasteelstraat) en Mortsel. De eerste uitgave van dit inclusief festival zal doorgaan op vrijdag 2 augustus 2013 in het gemeentelijk domein van Fort 4 in Mortsel. Het festival start om 14.00u. en eindigt om 23.30u.. De organisatioren hopen 2.500 (jong)volwassenen met en zonder beperking samen te brengen om te genieten van muziek.

Op de affiche prijken namen als Balthazar, Clement Peerens Explosition, Les Truttes, Paradise Flyer, Not so much en The Spectaculars. Deze laatste groep is een inclusieve muziekband !

De Thuishaven is een voorziening voor volwassenen met een verstandelijke beperking erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) als tehuis niet-werkenden, tehuis werkenden, dienst beschermd wonen en dagcentrum.

Sheila Wim Katrijn Dieter MelissaRitmica is een vrije lagere school voor buitengewoon onderwijs voor kinderen met een fysieke beperking en/of ernstige leerstoornissen. Daarnaast is Ritmica ook erkend als Medisch Pedagogisch Instituut voor deze schoolgaande kinderen en als leef- en trainingsgroep voor hun schoolverlaters.

Ritmirock is een inclusief festival. “Inclusie” betekent de insluiting van kansengroepen in de samenleving op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Bij inclusie past de samenleving zich aan naar de noden en behoeften van kansengroepen. Ritmirock is een festival dat zich aanpast aan de noden en behoeften van mensen met een beperking. Mensen met een beperking werken mee aan de organisatie van het festival.

Ritmirock is er zich van bewust dat er in Vlaanderen al heel wat festivals zijn die aandacht hebben voor personen met een beperking. Deze festivals plaatsen extra voorzieningen zoals rolstoeltoiletten en rolstoelpodia. Deze extra voorzieningen worden echter weinig gebruikt omdat mensen met een beperking de weg naar deze festivals moeilijk vinden. Ook werken mensen met een beperking zelden mee aan de organisatie van festivals. De meeste festivals zijn dus niet inclusief.

Melissa Wim Katrijn Dieter Sheila 2“Ritmirock is wel een festival waar mensen met en zonder beperking samen van muziek kunnen genieten en waar cliënten actief meewerken aan elke stap van het organisatieproces, zowel met de voorbereiding als op de dag zelf. Maakt dit dat de bezoekers dan tien seconden langer moeten wachten op hun pintje, dan is dat maar zo. Dat pintje is tenminste getapt door iemand met een beperking ! Daarnaast bepalen ze binnen concrete werkgroepen mee hoe het festival er moet uitzien. We hebben zo’n veertig medewerkers, allen verdeeld over zes werkgroepen. De helft van onze medewerkers zijn volwassenen met een beperking ! In elke werkgroep is een verantwoordelijke aangesteld en drie van de zes verantwoordelijken zijn personen met een beperking !” aldus Dieter Permentier, begeleider bij Ritmica.

 

Sponsors

Bij de organisatie van zo’n festival komt veel kijken, ook veel geld. Om zich wat financieel in te dekken doen de organisatoren een beroep op sponsors. Ze vonden die bij de AP Hogeschool Antwerpen, de KBC Bank en Verzekeringen, Qualiphar (een pharmabedrijf uit Bornem), de stad Mortsel, de CM, de Nationale Loterij, de Lions Club en de Provincie Antwerpen.

Op de dag van het festival zelf worden 200 vrijwilligers ingezet om alles in goede banen te leiden. Gelet op de heersende weersomstandigheden hebben de organisatoren voor alle veiligheid ook een feesttent laten aanrukken. Verder is er nog een apart terrein voor de artiesten en een VIP-receptie voor de hoofdsponsors.

24287_217077525096650_259179341_nNa evaluatie van dit eerste inclusieve festival, zullen de organisatoren oordelen of ze een jaarlijkse of tweejaarlijkse opvolging geven. Er zijn nu reeds meer dan 500 inschrijvingen gemeld van cliënten uit Antwerpse voorzieningen.

Tickets voor dit fantastisch festival kosten in voorverkoop 15 euro en 20 euro aan de kassa. Ze zijn vanaf 10 juni te koop via www.ritmirock.be, via Facebook www.facebook.com/ritmirock en in de winkels van Free Record Shop. Verdere inlichtingen via info@ritmirock.be .

 

OPTREDENS OP RITMIROCK (volgens programmatie tijdens het festival)

– “The Spectaculars”, deze inclusieve muziekband is ontstaan na het eindwerk van de studente Mieke Bobelyn. Zij had binnen de opleiding orthopedagogie de taak om inclusieve muzieklessen te organiseren. Uit die lessen is de inclusieve band “The Spectaculars” ontstaan. Ze zijn gestart met zes leden waarvan drie met een beperking.

– “Not so much”, een jonge Antwerpse band die 30 jaar na ‘The Kids’ Antwerpen terug doet wakker schieten van een dosis rock ’n roll. Een jonge en exentrieke vorm van Alternatieve/Punk/Rock die de naam “Not So Much” draagt. Op minder dan 3 jaar tijd speelden zij meer dan 100 shows in binnen- en buitenland. Na de zomer van 2013 komt hun eerste single uit van het tweede full album “Ballad Of The Titans”. Ze deelden reeds het podium met o;a. CPEX, Sioen, Strung Out(us), Static Radio nj (USA), Bart Peeters, Diablo Boulvard, The Kids, Katastroof, The Opposites (NL), Willie Wartaal (NL), Belgian Asociality, Bulls On Parade, enz …. NSM is een band die je in levende lijve moet gezien hebben.

– “Paradise flyer”, is een Klein-Brabantse, zeskoppige band opgericht in het voorjaar van 2010 in Bornem. Drie stemmen, acht instrumenten, ballen en borsten. Opzwepende als intieme deuntjes gevormd door zowel oestrogeen als testoteron. Catchy muziek die de grijze dagen uit uw hoofd blaast.

– “Clement Peerens Explosition”, is een Antwerpse cultgroep die bij het grote publiek vooral bekend is van hits als “Dikke Lu”, “Foorwijf” en “Vinde gij mijn gat ni te dik in deze rok”. Met Hugo Matthysen aan de gitaar en Ronny Mosuse aan de bas belooft dit alvast een optreden vol ambiance en humor te worden. Ze spelen een thuismatch want zanger Hugo Matthysen is zelf afkomstig uit Hove.

– “Balthazar”, deze groep uit Kortrijk is momenteel het hipste van het hipste dat leeft in de Belgische muziekwereld. Ze staan deze zomer (hopelijk breekt die door !) op Rock Werchter, op TW Classic, op het Cactus Festival en op dit Ritmirock. Ze hebben weken op de eerste plaats gestaan in de Afrekening van Studio Brussel en in de top 5 van de Vox van Radio 1. Ze spelen alleen maar in uitverkochte concerten, zowel in binnen- als buitenland.

– “Les Truttes”, is een covergroep. Ze spelen hun nummers met zoveel energie dat niemand stil kan blijven staan. Ze hebben een ijzersterke live-reputatie en steken hun shows vol met verrassende momenten en spektakel. Gekleed in speciale kostuums en met hits die iedereen kent, nemen zij elk publiek in. Ze komen deze zomer met een volledig nieuwe show die nog niemand gezien heeft.