ingang KasteelstraatEr is al een groen-linkse Hovese politieker (over wie ging het weer ?) bijna politiek gesneuveld rond het dossier van de aanleg van een wandel- en fietsstrook – tussen de Kasteelstraat en de Mechelsesteenweg – door het domein van het nieuwe restaurant ’t Of in Hove. Toen ging het over een kwestie van belangenvermenging als schepen.

Nu duiken aan de einder donkere wolken op over de toekomst van enkele tientallen bomen, die kunnen sneuvelen op dit domein voor de geplande aanleg van deze trage weg.

In de plannen voor de heraanleg van “villa De Jaeck” tot een restaurant/taverne was overeengekomen met de gemeente Hove dat er ten zuiden een trage weg komt die de Kasteelstraat zal verbinden met de N-1 Mechelsesteenweg. Zo staan inwoners van onze Mechelsesteenweg en de Edegemse wijk “Buizegem” op enkele minuten veilig op het perron van het Hovese station. Schoolkinderen zullen ook een extra beveiligd traject krijgen. Een grote winst op gebied van de verkeersveiligheid.

bomen 't Of in Hove 2 bomen 't Of in Hove

De bewuste trage weg zal drie meter breed zijn. Er komt een hek met een poort met de (speel)tuin van het restaurantgedeelte. Maar binnen die zone van drie meter staan er tientallen volwassen bomen. Volgens plannen zouden er een aantal moeten gerooid worden voor de aanleg van deze trage weg. Dit kwam o.a. ter sprake op de Hovese Milieuraad. Hier werd er door verschillende afgevaardigden een pleidooi gehouden om deze bomen maximaal te bewaren. Niemand vraagt dat dit een rechte trage weg wordt. In de Geelhandlaan staan er op enkele plaatsen ook bomen op het voetpad. Ernaast is nog plaats genoeg voor de zwakke weggebruiker. De milieuraad zal aan de gemeenteraad het advies geven om een evenwicht te behouden tussen het bomenbestand en de geplande doorsteek. De trage weg moet geen gesloten wegdek krijgen, verharde aarde of kiezelsteentjes is ook goed, zoals het pad dat naar het restaurant loopt.

bomen 't Of in Hove 1 bomen 't Of in Hove 2

Er bestaat ook de mogelijkheid om via een onteigening langsheen de Kasteelstraat deze trage weg aan te leggen, zodat de eerste tientallen meters er niet op het domein van ’t Of in Hove moet gekomen worden. Vroeger was er een plastiekfabriekje gevestigd, vandaag een leefstudio voor residenten van Ritmica. Niemand zal hier schade of hinder van ondervinden. De oplossing ligt zo voor handen !

De Hovese burgemeester Koen Volckaerts was in een vorig leven activist in het Bloemenwijkkomitee voor het behoud van zoveel mogelijk bomen in het domein Hoveberg (aanleg fietspad naast spoorweg). Hij organiseerde hiervoor mee betogingen en acties! De kans is groot dat de eisen van de Hovese Milieuraad een positief gevolg zullen krijgen bij het Hovese gemeentebestuur.