Salzburg is een stad die haar geschiedenis en helden hoog in het vaandel draagt, maar waar ook moderniteit niet ver te zoeken is. Uiterst geschikt voor een citytrip vol cultuur en muziek, maar wij nemen Salzburg als startpunt voor onze culinaire trip in de stad en het platteland.

Dietrich Mateschitz is de man achter Red Bull. De bedenker van het beroemde energiedrankje heeft van Salzburg zijn thuis gemaakt en bouwt er zo stilaan een imperium uit, waaronder Hangar 7 op de luchthaven. Het is een in glas opgetrokken constructie waar je ook terecht kunt voor een moment van culinair genot. De lunch in de Mayday Bar brengt ‘smart food’ op ons bord, kleurrijke groenten en vruchten geserveerd in kleine porties en dito sapjes. Verfrissend en lekker. Maar is het ook de authentieke smaak van Salzburgerland ? Niet meteen. Misschien serveren ze die wel in het Ikarus restaurant, eveneens gelegen in de vleugel van Hangar 7 en eveneens naar een idee van Dietrich. Hij had het ingenieuze idee om met gastkoks te werken. Iedere maand staat er een andere grootmeester achter het fornuis. Ook Peter Goossens bond er al de schort om.
Salzburg

Hoorntje américain

We gaan de Salzburgse binnenstand in, naar Carpe Diem. Ze serveren opnieuw gastronomie die we niet meteen met Oostenrijk associëren : hoorntjes. Met tonijn, kip, américain, hamburger, groenten en meer. Een idee opgevist op het strand tijdens het likken van een ijsje. De moeite om eens te proberen, al stil je er de grote honger niet mee. Tijd voor de échte Oostenrijkse keuken en het echte Salzburg. We wandelen door de barokke stad richting St. Peter Stiftskeller, het oudste restaurant ter wereld wordt in de wandelgangen gefluisterd. Een restaurant met balzalen zoals je uit de Sissi-films kent: immense kroonluchters, spiegels aan de muren, kandelaars,… Het wandelende strijkkwartet maakt de nostalgie nog intenser. Wij genieten er van het dessert: Salzburger Nockerl. Superzoet gebakken eiwitschuim in de vorm van een berglandschap. Het ontgaat ons niet dat Salzburg de geboortestad van Mozart is. Een traditionele koets brengt je langs zijn geboortehuis en bovendien heeft hij ook nog eens bijgedragen tot een bijzondere lekkernij. Een stop bij Fürst is dan ook niet weg te denken, want alleen hier vind je de originele Mozartkugeln volgens het oude recept: pistachemarsepein met een laagje nougat erop en gedoopt in fondant.

Kletsnat

De Salzach, die door het centrum van Salzburg stroomt, is ons vertrekpunt voor een fietstochtje naar lustslot Hellbrunn, net buiten de stad. Het prachtig renaissance gebouw was eigendom van de Oostenrijkse adel en de prins-bisschoppen. Let op, je mag niet bang zijn van wat water. De gastheer destijds vond het fijn om zijn gasten te verwelkomen met een partijtje waterpret. Op warme zomerdagen nodigde hij zijn vrienden uit aan de stenen tafel in één van de tuinen van het kasteel. Tijdens het diner liet hij stiekem een straaltje water uit de stoelen omhoog spuiten, met als resultaat een hoop gasten met een nat zitvlak. En de gastheer zelf ? Zijn plek aan het hoofd van de tafel was de enige droge.

Berglucht

We laten de stad achter ons en trekken nog naar de tweede belangrijkste stad van Salzburgerland : Zell am See, een kleine stad aan het meer en omringd door hoge toppen. Een wellnessoord dankzij de zuivere lucht uit de Alpen en het drinkbare water uit het meer. Wij kiezen voor het stijlvolle Salzburgerhof dat over een zeer uitgebreid kuuroord beschikt. Het restaurant van het hotel won al heel wat awards en wordt hoog aangeschreven door GaultMillau. Met enkele kabelbanen stijgen we meer dan tweeduizend meter naar de gletsjer Kitzsteinhorn, een toplocatie voor wintersporters. De Gipfelwelt 3000 vormt er het hoogste punt van de regio. Er bestaat geen betere plek voor een indrukwekkend uitzicht. Machtige besneeuwde bergtoppen, de wind die langs je oren briest en een enkele sneeuwvlok in je gezicht doet waaien. Pure, ijzig koude zuurstof, een onbeschrijflijke ervaring.

Dreifaltigkeitsgasse - Zell am See
Dreifaltigkeitsgasse – Zell am See

Praktisch

Eten :

  • Hangar 7, Wilhelm-Spazier-Straße 7A, Salzburg, tel. +43(0)662/21.97.77, www.hangar-7.com
  • Carpe Diem Finest Fingerfood, Getreidegasse 50, Salzburg, tel. +43(0)662/84.88.00, www.carpediemfinestfingerfood.com
  • Restaurant St. Peter Stiftskeller, St. Peter Bezirk 1/4, Salzburg, tel. +43(0)662/841.26.80, www.stpeter-stiftskeller.at
  • Restaurant Salzburgerhof, Auerspergstrasse 11, Zell Am See, tel. +43(0)654/27.65.66, www.salzburgerhof.at

Te doen :

  • Brouwerijmuseaum : Stieglbrauerei zu Salzburg, Bräuhausstraße 9, Salzburg, tel. +43(0)662/83.87.14.92, www.stiegl.at.
  • Kleinste kaaswinkeltje : Kaslöchl, Hagenauer Platz 2, Salzburg, tel. +43(0)662/84.41.00, www.kasloechl.at.
  • Chocoladewinkel : Zotter, Herbert-von-Karajan-Platz 4, Salzburg, tel. +43(0)664/192.37.73, www.zotter.at.

Leen Proost – www.vabmagazine.be.