Leefmilieu Brussel: meer dan 70 procent van de Franstalige personeelsleden heeft geen tweetaligheidsbrevet.

brussel pijlenOp 31 oktober 2013 werkten er welgeteld 990 personeelsleden bij “Leefmilieu Brussel”: 809 Franstaligen en 181 Nederlandstaligen. Van de 181 Nederlandstaligen zijn er 37 of zowat 20% die niet over een tweetaligheidsattest beschikken. Bij de Franstalige personeelsleden is de situatie echter veel dramatischer. Van de 809 Franstalige personeelsleden beschikken maar liefst 584 mensen (of meer dan 70%) niet over dit attest. Dat blijkt uit een antwoord van Brussels minister Huytebroeck (Ecolo) op een vraag van Brussels volksvertegenwoordiger Dominiek Lootens (Vlaams Belang).

frankenstraat straatnaambord etterbeekHeel wat Nederlandstaligen die contact opnemen met Leefmilieu Brussel kunnen hierdoor niet in hun taal geholpen worden. Op uiterlijk 31 oktober 2013 dienden bijvoorbeeld de aanvragen m.b.t. premies voor o.a. nieuwe verwarmingsketels binnen te zijn bij Leefmilieu Brussel.

Nederlandstalige burgers die voor het verstrijken van die datum naar de dienst Leefmilieu Brussel belden, konden meestal niet in hun taal worden geholpen. Zo moesten Nederlandstaligen die op 30 oktober in de voormiddag naar die dienst telefoneerden, vaststellen dat er niemand aanwezig was die er in slaagde hen in het Nederlands te woord te staan.

Dit is absoluut onaanvaardbaar en een rechtsstaat onwaardig. De taalwetten in Brussel moeten eindelijk worden nageleefd. De Brusselse hoofdstedelijke regering moet alle onwettige benoemingen van ééntaligen vernietigen, dit is een daad van degelijk en rechtsmatig bestuur. Door zelf zo laks om te springen met de taalwetgeving geeft de Brusselse overheid het totaal verkeerde signaal dat tweetaligheid op de Brusselse arbeidsmarkt onbelangrijk zou zijn.

oco ondernemingTenslotte hebben we ook bedenkingen bij het verdere antwoord van minister Huytebroeck : “Leefmilieu Brussel zal eind 2014 naar de site van Thurn en Taxis verhuizen. Deze verhuizing zal ongetwijfeld gevolgen hebben op (sic) de Nederlandstalige kandidaten die op die manier Leefmilieu Brussel gemakkelijker zullen kunnen bereiken.” Het probleem bij Leefmilieu Brussel is echter niet de al-dan-niet goede bereikbaarheid vanuit de rest van Vlaanderen, maar wél het feit dat er massaal Nederlandsonkundige personeelsleden worden aangeworven. Een verhuis naar waar dan ook zal daar absoluut niéts aan veranderen.