De extra gemeenteraad van maandag 6 januari is dus niet uitgedraaid op een “politieke lynchpartij” binnen de bestuursploeg van N-VA en Ph7 Positief Hove, maar op een akkoord rond de financiële meerjarenplanning van 2014-2019.

Op de vorige gemeenteraad van december jl. was er zware onenigheid over de bijdrage van de gemeente aan het OCMW.

Maandagavond was er voldoende publiek opgedaagd om een eventuele clash binnen de meerderheid van op de eerste rij te aanschouwen. Alle 19 gemeenteraadsleden waren aanwezig.

Veel toeschouwers in de raadzaal
Veel toeschouwers in de raadzaal

Om 20u. stipt opende gemeenteraadsvoorzitter Guido Sel (N-VA) de zitting met de mededeling “dat hij het initiatief genomen heeft om de werking van de gemeente niet te hypothekeren en de meerjarenplanning goed te keuren”. Onmiddellijk daarna gaf Sel het woord aan burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) die een mededeling aflas. Eerst wenste hij alle aanwezigen en de Hovenaars een goed 2014. “We willen de mensen niet gijzelen door een financieel dispuut. Beide coalitiepartners zijn tot een oplossing gekomen. Iedereen heeft ‘water bij de wijn’ moeten doen. De bijdrage van de gemeente aan het OCMW bedraagt 830.000 euro vanaf 2015 met een jaarlijkse stijging van 20.000 euro. Beide partijen willen constructief voort werken aan Hove. De meerjarenplanning wordt daarom integraal goedgekeurd zoals ze werd besproken tijdens de gemeenteraad van december. In maart komt er een definitieve aanpassing. Wij stellen voor om de helft van onze zitpenningen van deze raadszitting te schenken aan een goed doel : ½ gaat naar Artsen Zonder Grenzen en ½ naar de Rode Kruis afdeling Hove-Lint. Dit laatste is wel volledig vrijblijvend.

Raadslid Filip Lecoutre (CD&V) reageerde als eerste. Hij voelde zich in snelheid gepakt door de feiten. “Is dit akkoord gedragen door beide partijen ?” wilde hij nog weten. Burgemeester Koen Volckaerts antwoordde kort : “Ik heb gesproken als burgemeester van de meerderheid, niet als N-VA-man.” Van Ph7 Positief Hove heeft geen enkele mandataris tijdens deze vergadering een woord gezegd.

Raadslid Anne Van Put (Hove Beweegt) was tevreden met de oplossing. “Maar onze fractie blijft bij haar standpunt en zal tegen de meerjarenplanning stemmen omdat er nog teveel vragen blijven open staan. We gaan akkoord om onze zitpenning af te staan aan een goed doel.

Nadien organiseerde voorzitter Guido Sel een stemming per fractie bij hand opsteken. De bestuursmeerderheid van N-VA en Ph7 stemde voor (11 stemmen), het groen-linkse Hove Beweegt stemde tegen (4 stemmen) en de CD&V/VLD-fractie onthield zich (4 stemmen). De financiële meerjarenplanning 2014-19 is aangenomen.

De korte gemeenteraad was hierbij afgelopen om 20.10u. Er was geen nieuwjaarsreceptie voorzien.

De N-VA-fractie had nog een vergadering met andere bestuursleden op het kabinet van de burgemeester en de andere gemeenteraadsleden trokken naar hun respectievelijke taphuizen (De Pomp, Den Drijhoek, Bahnhove) in het Hovese gemeentecentrum waar de voorbije plaatselijke politieke crisis ‘bij pot en pint’ nog druk werd besproken. De cafébazen zijn altijd de grote winnaars van politieke crisissen !