Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV-Vlaanderen) kijkt met nieuwe voorzitter naar de toekomst, zonder het verleden te vergeten.

De Prinsenvlag of Heel-Nederlands vlag.  Ook de kleuren van de Vrije Universiteit Brussel.
De Prinsenvlag of Heel-Nederlands vlag.
Ook de kleuren van de Vrije Universiteit Brussel.

Het ANV (Algemeen-Nederlands Verbond) heeft voor zijn landenafdeling Vlaanderen een nieuwe voorzitter : gewezen Europa-journalist en voormalig perswoordvoerder van het Europees Parlement, Guido Naets, die ereambassadeur Theo Lansloot (de laatste Belgische ambassadeur in de DDR) opvolgt. Het ANV dat in 1895 in Brussel werd opgericht door de Vlaamse voorman Hyppoliet Meert, ijvert voor de nauwere samenwerking van Vlaanderen met Nederland. Aanvankelijk was die samenwerking vooral op taal en cultuur gericht maar het is de bedoeling een veel bredere Nederlands-Vlaamse samenwerking na te streven, samen met verenigingen die in dezelfde richting denken.

ANV logoNu Vlaanderen met de zesde staatshervorming een pak bevoegdheden bij krijgt en Nederland de weg opgaat van de actieve welvaartsmaatschappij is het ogenblik gunstig om samen de nieuwe uitdagingen aan te gaan en van elkaar te leren”, aldus de voorzitter. “In het licht van de verdere ontwikkeling van de Europese unie is dit meer dan ooit nodig. Tweehonderd jaar nadat Noord en Zuid onder Willem I herenigd werden in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden moeten we ook stilstaan bij de voordelen van die hereniging en bij de redenen waarom het VKN het slechts 15 jaar heeft volgehouden”, aldus Naets, die er aan herinnert dat de Belgische opstandelingen de onafhankelijkheid uitriepen op 4 oktober 1830, de dag nadat zijn eigen betovergrootvader als bevelhebber van Bouillon capituleerde. Het is wel de bedoeling van de nieuwe voorzitter, om de voorzittersfakkel zo snel mogelijk door te geven aan een jonger iemand. Betrokkene ziet er nog zeer goed uit maar hij wordt in 2014 welgeteld 80 jaar, niet bepaald een leeftijd om nog een grote uitdaging aan te gaan.

Secretaris van het ANV is Nelly Maes, gewezen volksvertegenwoordiger van de Volksunie en Spirit.

Kaart nlvlHet ANV dat zijn koepel heeft in Den Haag en landenafdelingen in Nederland, Vlaanderen en Zuid-Afrika, komt regelmatig in het nieuws met de Visser-Neerlandiaprijzen en geeft het hoogstaand kwartaalblad “Neerlandia” uit.

Het werkjaar 2014 begint op 25 januari e.k. met een Nieuwjaarsbijeenkomst in Maastricht. Prof. dr. Luc Soete, rector van de universiteit Maastricht, zal er in het Regionaal Historisch Centrum in de Sint Pietersstraat om 16 uur een lezing houden over de Vlaams-Nederlandse samenwerking.

ANV-lid wordt men door 35 € over te maken op KBC-rekening  IBAN : BE27 4087 0120 4173. Men krijgt dan het tijdschrift “Neerlandia” en wordt via de digitale nieuwsbrief uitgenodigd op de geplande activiteiten.

Secretariaat ANV : Binckhorstlaan, 36 / M509 in NL-2516 BE Den Haag, tel. : 00 /31 /70 / 324 55 14,  e-mail: info@anv.nl . De webstek van het ANV

coverfoto : Guido Naets (rechts)