De vergadering ging door op dinsdagavond 21 januari jl. Alle 9 raadsleden waren aanwezig. In het publiek zaten zes toeschouwers.

Voorzitster Goedele Breyne (Ph7) begon met de aanwezigen een gelukkig 2014 toe te wensen. “We hopen dat we de bladzijde van 2013 kunnen omdraaien. We hopen op mooie projecten en acties in 2014”.

– Daarna keurden de leden unaniem het verslag van de vorige vergadering van 10 december 2013 goed.

– Het huishoudelijk reglement werd aangepast : i.v.m. digitalisering, de agenda en de dossiers. Dit is een verplichte vermelding.

Aankopen/gunningen i.s.m. gemeentebestuur – papier en poetsen van de ramen.

Dit zijn lopende gunningen van de gemeente, het OCMW en het Autonoom Gemeentbedrijf ‘AGB). Papier gaat naar de firma Office Depot International en het ruiten schoonmaken naar de firma General Office & Maintrnance.

Kerstgeschenken: in de toekomst voor iedereen hetzelfde

Het Hovese OCMW heeft een traditie om alle gekende Hovese bejaarden die in een Woonzorgcentrum (bejaardentehuis) verblijven, in Hove en erbuiten, rond de kerstperiode te bezoeken en hen een klein geschenk ter waarde van 20 euro te bezorgen. Dit is een hele opdracht, want niet alle Hovese bejaarden staan in de gemeentelijke burgerlijke stand uitgeschreven.

Voor raadslid Machteld Hofmans was het een eerste ervaring. Nelly Bellens was het werkpaard van het OCMW. Zij bezocht alleen 37 bejaarden in het Hovese Cantershof en drie in Boechout. De N-VA-ers waren tevreden. Mensen vertellen heel hun leven. In de voormiddag op bezoek gaan is geen goed idee, want dan worden de Hovese bejaarden meestal verzorgd. Voor raadslid Gert Denollet was het een warm moment. “Een perfecte inzet naar kerstmis. Een plezante namiddag.” Raadslid Guy Goyvaerts : “Het personeel van WZC apprecieert dit. Men denkt nog aan de mensen van Hove. Ook de familie apprecieert dit. De mensen vonden het leuk om iets te krijgen. Het is zijn kost waard. 1.200 euro, 20 euro per man. Het is ontstaan omdat Hove vroeger zelf geen rusthuis had. Eerst ging het enkel om de steuntrekkers, nadien voor alle Hovenaars zonder onderscheid.”

Volgens OCMW-voorzitster Goedele Breyne zal “het aantal geplaatste Hovenaars in de toekomst stijgen. Wie zoeken we op ? Wie wil een geschenk ? Wie wil het ronddelen ?”. Machteld Hofmans : “Er zijn zaken gekocht die de rusthuisbewoners niet zullen gebruiken, maar die door de kinderen zijn opgeschreven.”

Na nog wat discussie werd uiteindelijk beslist dat in de toekomst alle Hovese rusthuisbewoners een zelfde geschenk krijgen.

Aankoop software notulenbeheer :

Bestek is opgesteld vanuit de gemeente. Volgens voorzitster Goedele Breyne “is de meerwaarde voor het OCMW nog onduidelijk”.

De twee groen-linkse raadsleden onthielden zich hierop.

raadszaal OCMW

Ondersteuning kwaliteitsbeleid KINA:

KINA p.v. is het kenniscentrum van 26 OCMW’s uit het arrondissement Antwerpen. Als samenwerkingsverband stelt KINA p.v. zich tot doel oplossingen te bieden voor problemen die een grensoverschrijdende aanpak vergen.

De specialisten staan de OCMW’s bij in de uitvoering van hun opdrachten, en dit rond verschillende thema’s. De personeelsploeg van KINA p.v. bestaat uit een aantal dynamische specialisten, die zich – elk in hun eigen vakgebied – vervolmaken om deze meerwaarde blijvend te bieden. Zo draagt KINA p.v. bij tot een kwaliteitsvolle dienstverlening van haar leden-OCMW’s.

Voor de dienst gezinszorg betaalt Hove 3.430 euro in 2014 en 3.772 euro in 2015. Nadien komt er een evaluatie. De kleinere diensten uit kleine gemeenten moeten aan schaalvergroting doen. Op werkingsgebied blijft de gemeentelijke autonomie behouden. De communicatie met de Vlaamse Gemeenschap verloopt via één kanaal. Er wordt slechts één dossier opgemaakt.

Uitbouwen mantelzorg:

Dit is een meerjarenplan. Vanaf dag één moet het OCMW contact hebben met de mantelzorgers van de OCMW-cliënten. Inschatten van hun betrokkenheid. Regelmatig contact hebben. Een klankbord zijn en naar de toestand van de patiënten peilen. Concreet vragen en antwoorden geven. Het OCMW moet mantelzorgers ook als doelgroep beschouwen. Dit moet een apart luik worden op het ‘intakeformulier’. Dikwijls zijn het de partners van de patiënt, in Hove gaat het over honderden mensen die als mantelzorger optreden. Er zijn al 100 klanten via de OCMW poetshulp, 40 via gezinshulp en een 60-tal mensen komen in Dienstencentrum “Ten Hove” een maaltijd nuttigen.

Hierover zal meer informatie verschijnen in het gemeentelijk infoblad “Info Hove”.

Maaltijden aan huis :

Prijsaanpassing :
De gewone maaltijd stijgt van 7 euro naar 7,2 euro.
De dieetmaaltijd blijft op 7,8 euro behouden.

Gebruik van een doorgangswoning

OCMW Dienstencentrum Ten HoveHet gaat over een pand aan de Jan-Frans Gellyncklaan. Verhuren aan cliënten van de sociale dienst. Toevoegen aan de reeds bestaande woningen die er in Hove ter beschikking staan. Guy Goyvaerts : “In Hove zijn er veel éénoudergezinnen met problemen i.v.m. de huisvesting. De vraag is groter dan het aanbod.” De wooncoach volgt dit op.

Mededelingen van de voorzitter :

Het meerjarenplan en het budget : staat nu vast op 830.000 euro. Dit komt terug op de raad van februari. In maart e.k. komt dit dan op de gemeenteraad. De gemeentelijke meerjarenbegroting wordt dan aangepast.

Volgens Guy Goyvaerts “gaat er achter de discussie over de financiën een andere discussie voort. Deze over de taken en de opdrachten van het OCMW ? Op de volgende vergaderingen moeten we dit met z’n allen verder bespreken.” Volgens Gert Denolletzit dit reeds is het BBC verhaal. De doelen moeten we verder uitwerken.”

 Inspectieverslag vrijwilligerswerk : zeer positief verslag. Men krijgt hiervoor subsidies.

– De jaarrekeningen 2012 werden door het toezicht goedgekeurd.

– Op 27 maart is er in het Dienstencentrum “het feest van de vrijwilligers”. De raadsleden worden gevraagd om mee te komen helpen.