Toespraak Arnold Herrebout

Schepen van Cultuur, Onderwijs en Woonbeleid.

Inleiding opening ‘Open kunstendag’-tentoonstelling.

Project Prinsenhof – Kunstacademie, 26 april 2014

Geachte bewoners van het Prinsenhof, geachte begeleiders en leerkrachten van onze kunstacademie, geachte aanwezigen, geachte collega’s uit de gemeenteraad en het schepencollege en tenslotte, geachte heer burgemeester – dat is een mondvol – .

De tentoonstelling die ik vandaag met een inleidend woordje mag openen, is niet zomaar een tentoonstelling, niet zomaar de eerste de beste tentoonstelling. Ze is het resultaat van de unieke samenwerking tussen de Dagwerking van het Prinsenhof en de Gemeentelijke Kunst Academie.

Hoe kwam die samenwerking tot stand ? In november vorig jaar kreeg onze Cultuurdienst een mailtje van Chris Verlinden, stageaire in de dagwerking van het Prinsenhof, waarin zij steun vroeg voor haar initiatief om, in samenwerking tussen de gasten, hun begeleiders en leraars van de Hovese kunstacademie, een open kunstendag organiseren. Met als achterliggende bedoeling, zoals Chris het zelf omschreef : “naar de buitenwereld een meer positieve beeldvorming t.a.v. personen met een beperking bewerken; samen iets tot stand brengen, nieuwe mensen leren kennen en meewerken aan een stukje warme plaatselijke samenleving”.

Het mailverkeer met onze cultuurdienst, in de persoon van Ann en Davy (die ik hier moet verontschuldigen omdat zij druk bezig zijn met de voorbereiding van de ontvangst van de nieuwe Hovenaars, straks, om 14.00 uur), leidde tot een positief gesprek tijdens de maand december : daar ons Cultuurbeleidsplan voor de komende jaren prioritaire acties voor bepaalde doelgroepen mogelijk maakt en stimuleert, o. m. voor de integratie van personen met een beperking, hebben wij beslist dit initiatief te subsidiëren en te integreren in de activiteiten van de Week van de Amateurkunsten.

Wanneer leerkrachten van de academie het plan opvatten om de jongeren, de gasten te begeleiden in het maken van foto’s, tekeningen, schilderijen en in het boetseren, dan willen wij mogelijkheden creëren om de jongeren op hun capaciteiten en talenten aan te spreken.

Bij de opening van deze tentoonstelling zien we daar het resultaat van. Dit resultaat is er in de eerste plaats gekomen, ik heb het daarnet al gezegd, door het persoonlijk initiatief van Chris. De tentoonstelling is het resultaat van een geslaagde kruisbestuiving tussen een Academie en haar leerkrachten die hun vaste stek in De Markgraaf verlaten, de ruimte kiezen naar de samenleving en terechtkomen in de levende gemeenschap van de bewoners. En met die bewoners, de gasten, komt een creatieve, geslaagde samenwerking met kunstvol resultaat tot stand. Een dikke proficiat. Dat verdient onze bewondering en onze gelukwensen.

En als ik even persoonlijk mag worden : ik ben een oude fan van Bob Dylan. Toen ik daarnet een vooruitblik mocht werpen op de tentoonstelling, moest ik onwillekeurig denken aan een liedje van Bob : “When I paint my masterpiece”: “Some day, everything is gonna be different, When I paint my masterpiece” (Bob Dylan “New Morning”).

Daarin droomt hij over hoe alles ander zal zijn, de dag dat hij zijn meesterstuk schildert. Gasten, sommigen onder jullie hebben misschien ook ooit zoiets gedroomd, gedroomd van de dag dat je met een meesterwerk voor het publiek zou staan en enthousiaste reacties zou krijgen … een droom die waar kan worden. Kom eens naar voor …

Welnu, wij willen dat stukje droom voor jullie even waarmaken, hier en nu, met een warm applaus van ons allen, voor jullie “masterpieces”, voor jullie kunstwerken.

En om in dezelfde sfeer en bij dezelfde lp te blijven : de begeleiders en de leerkrachten die dit mee mogelijk maakten, delen in dit applaus, want Bob zingt hen toe “If not for you” : was jij er niet (geweest) …  If not fo you, I couldn’t find the door, Couldn’t even see the floor, I woud be sad and blue, If not for you. Waren jullie er niet geweest …

Is dat overdreven ? Een beetje misschien,  maar wij zien hier het resultaat van de inzet van de gasten, onder begeleiding en met ondersteuning. Het geeft iedereen die er aan meewerkte veel voldoening, een scheut zelfvertrouwen en het sterkt hen in het uitbouwen van bij henzelf nieuw-ontdekte mogelijkheden.

Het is dan ook met veel genoegen en met een aangenaam gevoel dat ik deze tentoonstelling open. Geachte aanwezigen, stel je voor elk werkje open en geniet ervan.

Project Prinsenhof – Kunstacademie, 26 april 13.30 uur.

 

Pagina's: 1 2