Tijdens de jongste gemeenteraad van juni hadden zowel de CD&V-oppositie als de groen-linksen van Hove Beweegt enkele actuele vragen in petto voor het zittende gemeentebestuur.

Oost-west-as

Gewezen schepen en raadslid Jo Ampe (groen-links) had op de gemeenteraad een vraag over de herinrichting van de dorpskern. “Eerder in het jaar werd ons medegedeeld, dat de enquête verwerkt was en besproken op de verkeerscel. Er werd aangegeven dat, gelet op de complexiteit van de informatie, er een extern studiebureau aangesteld zou worden om de verwerking en interpretatie van de gegevens uit te werken. Graag hadden we een stand van zaken vernomen. Welk studiebureau ?” Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) : “We zoeken een bureau. We hebben er al enkele gevonden die het aankunnen. We hebben drie bedrijven gecontacteerd. Nu moeten we nog een keuze maken. Op 26 juni komt de verkeerscel terug samen. Daarna zullen we de procedure opstarten.

 

Kritische vragen over het sociaal beleid

Gewezen schepen en raadslid Jos Peeters (CD&V) had verschillende vragen in petto over het sociaal beleid bedoeld voor OCMW-voorzitter en schepen van sociale zaken Goedele Breyne (ph7). “Het overleg tussen het OCMW en het sociale middenveld in Hove werd onder vorige legislatuur opgestart. Vandaag hebben we er nog niets van gezien. De sociale toelagen zijn niet aangepast. Op de webstek van het OCMW is dit moeilijk te vinden. Er ontbreken vele zaken op de webstek” aldus interpellant. Goedele Breyne : “We hebben afgesproken in januari 2014 om deze zaken te herbekijken. We willen dit grondig doen. De bespreking OCMW-gemeente is nog niet rond. We willen ook een vergelijking maken met andere OCMW’s. Ik zal het doorgeven om de webstek aan te passen. Over het overleg met het sociale middenveld hebben we ook studiewerk verricht. Het is zeer verscheiden in gemeenten. Het is niet verplicht. Ik mis een mooie aanzet. Een dynamiek voelen we niet. De groep was te groot. We zullen wel voeling houden met het sociale middenveld. In het najaar zullen we van start gaan en twee maal per jaar samenkomen” aldus de voorzitster.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu was Jos Peeters echt op dreef als hij het had over het Sociaal huis van Hove. “Als we iets willen zoeken over het Sociaal Huis is dit moeilijk te vinden. Er is weinig input aanwezig. Het preventief gezondheidsbeleid staat zelfs niet op de webstek. Over wonen gesproken, de huisvestingsambtenaar is al geruime tijd vertrokken. Er zijn geen aanvullingen tussen de wooncoach en de huisvestingsambtenaar. Over de doelgroepen ‘jongeren’, ‘opvoedingsondersteuning’ en ‘volwassenen’ staat er weinig of niets op de webstek. Het sociaal beleid is in Hove weg aan het groeien van de structuren” aldus Peeters. Goedele Breyne : “U maakt er een karikatuur van. Alle accenten rond het sociaal beleid zijn verweven in de meerjarenplanningen. Het is een mooie aanzet tot een integratieverhaal. Er is een integrale aanpak (ouderenbeleid), de sportdienst werkt samen met de seniorenconsulenten. Wij zijn wel sociaal actief. U wilt vasthouden aan politieke machtsstructuren. Het is niet belangrijk welke schepen of ambtenaar het sociaal beleid ontwikkelt. Het resultaat is het belangrijkste. Ik nodig u uit om hierover een gesprek te hebben.”

Luc Van den Weygaert.