Het was een traditie in Hove. Jarenlang kwam de Sint aan met de trein. Vier jaar geleden kwam daar een einde aan door de heraanleg van het dorpscentrum.

Toen kozen de organisatoren van de Gezinsbond er voor om een Sinterklaasfeest te organiseren op het kerkplein.

‘Veel ouders en kinderen hadden blijkbaar leuke herinneringen aan de treinaankomst van de Sint. Regelmatig werden we aangesproken met de vraag om de Sint te overtuigen om opnieuw de trein te nemen. En komende zaterdag is het zover. We organiseren als Gezinsbond opnieuw de traditionele aankomst zoals vroeger. Ondertussen is het station van Hove ook grondig gerenoveerd. En dat heeft zijn voordelen.

Er is meer plaats voor ouders met hun kinderen. Iedereen staat ook hoger en zal beter kunnen zien. Het wordt een grote happening. Alles vindt plaats op zaterdag 22 november. In de Kapelstraat zal Sinterklaasmuziek te horen zijn. Om 9u30 worden alle gezinnen verwacht aan het station. Gastheer Stefan Beeldens leidt het hele ontvangstgebeuren terwijl er achter de schermen een uitgebreid team staat om alles veilig en vlot te laten verlopen’, vertelt Jaak van Baelen, als voorzitter van de Gezinsbond.

Na de aankomst is er een leuke dorpsstoet. Veiligheidscoördinator Tom Bellens organiseert de stoet.

‘Er staat na de aankomst een Sinterklaas-praalwagen klaar op de parking van de NMBS om de Sint te vervoeren van het station naar het dorpsplein. De parking zal dan ook op zaterdagvoormiddag parkeervrij gemaakt worden. We roepen de ouders daarom op om te voet of met de fiets te komen. Alle gezinnen wandelen mee in stoet achter de praalwagen. En dat vraagt een goede voorbereiding. De politie sluit tijdelijk de volledige Kapelstraat af en begeleidt de stoet over de spoorwegbrug naar het kerkplein. Op deze manier kunnen de ouders ontspannen in het midden van de Kapelstraat wandelen wat alvast een leuke ervaring is’, licht Tom Bellens toe.

Na de stoet is er de grote Snoepworp op het kerkplein.

De vele Pieten zullen met plezier snoep gooien naar alle kinderen. Na de worp trekt de Sint zich terug in zijn tijdelijke woonst in het Kosterhuisje en kunnen de kinderen de sint een handje komen geven in het huisje. Het wordt dus een uniek en leuk aankomstfeest. Elk jaar zien we ook dat ook gezinnen uit andere gemeentes naar Hove trekken om de Sint te zien aankomen met de trein. De Gezinsbond is fier om van Hove een echte Sintgemeente te maken’, besluit Jaak Van Baelen enthousiast.

Programma :

Zaterdag 22 november 2014

Start animatie station om 9u30

Aansluitend Dorpsstoet en Snoepworp.

Interview met de sint en organisator Stefan Beeldens is mogelijk via telnr. 0497 / 83 34 81

 

Coverfoto : Sinterklaas en zijn Pieten in Hove 2013.