“Bonafide ondernemers niet straffen voor fouten van anderen”

UNIZO formuleerde al in 2007 tien aanbevelingen en een charter voor een doeltreffend lokaal nachtwinkelbeleid.

 “Bonafide ondernemers straffen met lokale taksen voor de fouten van anderen, is onaanvaardbaar, onrechtvaardig en remt het ondernemerschap.  In een rechtstaat kan dat niet”, zo benadrukt Nico Volckeryck, voorzitter van UNIZO Antwerpen-Stad.

Hij reageert daarmee op de plannen van de stad Antwerpen om extra taksen op te leggen aan onder meer nachtwinkels. Ook andere steden en gemeenten deden dat al eerder. De Antwerpse UNIZO–voorzitter ontkent naar eigen zeggen een aantal problemen niet en begrijpt de bekommernissen van het stadsbestuur. Hij bepleit daarom een correcte controle en aanpak van vastgestelde misbruiken of mistoestanden.

Daartoe formuleerde UNIZO al in februari 2007 tien aanbevelingen aan de gemeentebesturen gekoppeld aan een modelreglement en een charter voor een correct beleid ten aanzien van nachtwinkels. UNIZO roept het stadsbestuur op daarvoor te kiezen in het belang van zowel de lokale bevolking als van de bonafide betrokken ondernemers. UNIZO Antwerpen-Stad wil daar volop aan meewerken.

“Losse flodders zoals taksen lossen niks op. Integendeel, ze dreigen de betrokken bonafide ondernemers in de marginaliteit te duwen”, waarschuwt UNIZO.

Het kaf moet van het koren worden gescheiden door de correcte ondernemers te ondersteunen, niet door ze te straffen. Volgens UNIZO is dat de énige juiste manier om de sector waar nodig te saneren. De tien al in 2007 door UNIZO geformuleerde aanbevelingen moeten daartoe bijdragen.

Het gaat onder meer over het voorkomen en bestrijden van overlast, passende controle voor de opening gekoppeld aan een vergunning, een modelreglement, een model van charter tussen de gemeente en de betrokken winkelier. Zowel een model van gemeentereglement als een model voor het charter werd door UNIZO eerder ontwikkeld en is beschikbaar op www.unizo.be/nachtwinkels.

Geld dollars

Meer weten ?

Contactpersoon UNIZO Antwerpen-Stad :

Nico Volckeryck – 0496 / 25.97.45 – nico.volckeryck@unizo.be

Provinciaal Woordvoerder UNIZO

Johan Van Loon – 0479 / 691.483 – johan.vanloon@unizo.be

Nog vragen ? Bel de UNIZO Ondernemerslijn op 0800 / 20.750.

 

Coverfoto : nachtwinkel Kapelstraat in Hove.