Op zaterdagvoormiddag 7 maart jl. ging er in de gemeentelijke bibliotheek aan de Kapelstraat 8 de officiële opening door van de eerste zadenbib(liotheek) in de Antwerpse zuidrand.

Het geheel begon om 10.00u. met een informatieve vergadering. Er waren toen zo’n dertigtal aanwezigen. Nadien om 11.00u. was er de plechtige opening en waren er ineens 45 aanwezigen, de receptie zal hier wel voor iets tussen zitten …

De eerste gebruiker van de Hovese zadenbib was mevrouw Catherine De Brabandere uit Lint. Ze sloeg enkele seconden na de officiële inhuldiging reeds toe. Benieuwd wat we daarvan gaan terugkrijgen ?

Wat is dat ?

In een zadenbib vind je behalve boeken ook zaden. Je mag deze zaden gratis meenemen. In ruil vraagt de bib om zelf zaden te oogsten en een deel terug te schenken.

Een zadenbib heeft geen uitleentermijn en er zijn ook geen boetes : de ontlening is voor 100% gebaseerd op onderling vertrouwen ! Men ontleent maximaal drie zakjes zaden per bezoek en je registreert je ontlening op een apart tablet. Het sociaal platform voor tuinliefhebbers mijntuin.org heeft het zelf uitleensysteem mogelijk gemaakt. Ga zeker eens kijken op de webstek.

Om steeds te kunnen beschikken over een mooi gevuld zadenbib-rek, zoekt de bib steeds verse, zelfs geoogste zaden. Heb je zaden teveel ? Breng ze gerust binnen in de bib tijdens de openingsuren, in een omslag met je naam, de inhoud en de oogstdatum erop vermeld.

Heb je vragen over de werking of over zaden ? Blijf je graag op de hoogte van lesmomenten en workshops ? Stuur dan een mailtje naar zadenbib.hove@gmail.com of neem een kijkje op hove.bibliotheek.be .

Openingsuren bibliotheek Hove

Maandag : 18.00 – 20.30u.

Dinsdag : 14.00 – 18.00u.

Woensdag : 14.00 – 17.00u.

Donderdag : 18.00 – 20.30u.

Vrijdag : 9.00 – 12.00u.

Zaterdag : 9.00 – 12.00u.

Zondag : gesloten