Tijdens de jongste korpsfeesten van de politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) op vrijdag 2 april jl. in Kontich, werd bijgevoegde tekst vrijgegeven voor het grote publiek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 jaar jongste korpschef van de provincie Antwerpen

Hiermee blikken we terug op de resultaten van de dienstverlening en de interne werking van de politiezone HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) tijdens het werkjaar 2014.

Politiezone HEKLA wil bijdragen tot een veilige en leefbare omgeving voor wie woont, werkt, op bezoek of op doortocht komt in de gemeenten van de politiezone HEKLA en daarbuiten.

Veiligheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van politie en justitie, maar ook van andere partners. In 2014 zijn er in nauw overleg met het gemeentebestuur en met de politiezone HEKLA een viertal Buurt Informatie Netwerken (BIN) in Aartselaar opgericht. Aartselaar is daardoor de tweede gemeente in onze politiezone met een BIN-netwerking. Sinds 2013 zijn er reeds vier BIN-netwerken actief in Edegem.

2014 is mijn eerste werkjaar als korpschef.

Daarom heb ik eerst voldoende tijd genomen om ons bestuur, onze partners, onze bewoners, onze bezoekers, onze klanten en mijn medewerkers van de politiezone beter te leren kennen. Ik wens de organisatie immers niet te veranderen om te veranderen, wel om te verbeteren in onze dienstverlening. Commissaris Willy De Belder die als waarnemend korpschef het roer aan mij doorgaf, is mijn persoonlijke coach en adviseur voor de dagelijkse leiding van het korps. Op het politiecollege, de politieraad en de zonale veiligheidsraad bespreken we met de vijf burgemeesters de werking van het politiekorps in het belang van de vijf gemeenten samen. Op het tweemaandelijks gesprek met de burgemeester afzonderlijk bespreken we vooral de dienstverlening op maat van de gemeente. Voor een efficiëntere korpssturing worden alle operationele diensten (wijk- en onthaal, interventie, verkeer, recherche e slachtofferbejegening) onder één coördinator operaties aangestuurd en opgevolgd, terwijl deze diensten voorheen onder twee verschillende coördinatoren stonden. De ketengerichte benadering van eerst preventie, zo nodig reactie en afsluitend met nazorg met aandacht voor een aangepaste communicatie is in de operationele processen verfijnd. De samenwerking met de naburige politiezones Rupel en Minos en met de federale politie wordt waar mogelijk op vlak van beleid, operaties en ondersteunende processen stap voor stap verbeterd. Vanaf begin oktober zijn er quasi dagelijks extra toezichtsploegen – wij noemen dit FLEX-ploegen – op straat voorzien voor de aanpak van diefstal in woningen, verkeersveiligheid en overlast (zijnde de drie veiligheidsfenomenen die in ons zonaal veiligheidsplan weerhouden werden om prioritair aan te pakken).

Onze omgeving blijft eveneens in volle evolutie. Als organisatie kunnen we hierbij niet onbewogen blijven, want stilstaan is achteruitgaan. De nakende pensioneringsgolven, de beperkte politiecapaciteit, het zuinig omgaan met de beschikbare budgetten, de inzet van nieuwe technologie, de veranderende maatschappij, de gerechtelijke hervorming, de hervorming van de federale politie … zullen ongetwijfeld de koers beïnvloeden die we willen varen om kwaliteitsvol politiewerk te blijven leveren aan onze overheden, onze partners, onze klanten en onze medewerkers.

 

Lee Vanrobays

Hoofdcommissaris van politie

Korpschef politiezone HEKLA”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s : (C) Gazet van Hove.