Op 17 mei 1945 verscheen het allereerste nummer van weekblad ’t Pallieterke.  Stichter en eerste hoofdredacteur was Bruno De Winter.

Nu zondag viert ’t Pallieterke zijn 70 ste verjaardag.

20100517pallieterke

Vandaag zijn we zo’n 3.600 exemplaren verder, goed voor 60.000 bladzijden kopij en meer dan 50.000 cartoons. Dat laatste is een schatting met de natte vinger, want tot op heden heeft niemand de moed gehad eens een telling uit te voeren.

We gaan daar natuurlijk met de nodige luister aandacht aan besteden.

Allereerst verschijnt volgende week een extra dik nummer van ’t Pallieterke : een extra magazine van 64 blz.  Dit is beschikbaar in de dagbladhandel vanaf dinsdag 19 mei 2015.

Op zondag 24 mei 2015 (vanaf 15.00 uur) wordt een verjaardagsreceptie georganiseerd voor een 300 genodigden.  De receptie gaat door in Feestzaal “Hof van Reyen” in Boechout.  (enkel voor genodigden; pers enkel na registratie)

cava Pallieterke

***

De komende maanden worden nog andere initiatieven genomen :

1) Boek over cartoonist Jef Nys

Binnen enkele weken verschijnt er een boek over Jef Nys, over zijn eerste tien jaar als cartoonist bij ’t Pallieterke. Iedereen kent Jef Nys als de geestelijke vader van Jommeke, doch slechts weinigen herinneren zich dat Jef zijn eerste tekenstapjes zette onder het goedkeurend oog van Bruno de Winter in de periode 1945 tot 1956. De voorbije maanden werden zowat alle cartoons van Jef Nys gedigitaliseerd, en daaruit werd een selectie gemaakt, zo’n 300 stuks. Via deze selectie maakt men kennis van de tekenstijl van Jef Nys, een tekenstijl die uiteraard met de jaren verbeterde.

Rond Jef Nys hebben we eveneens een tentoonstelling gemaakt met deze 300 cartoons. De cartoontentoonstelling zal te bekijken zijn in het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem (in de Brugstraat).

De tentoonstelling zal elke zondag te bezichtigen zijn, vanaf 21 juni tot en met 20 september, telkens van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Tijdens de openingsreceptie (20 juni, enkel op uitnodiging) zal het eerste exemplaar van het boek overhandigd worden.

Zie: www.ecc-kruishoutem.be .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2) Boek over Bruno de Winter

In 1987 verscheen er bij uitgeverij De Nederlanden een boek over de 10 jaar van Bruno de Winter. Het boek was geschreven door Mark Vanvaeck en was gebaseerd op diens eindthesis. Ondertussen zijn we 28 jaar verder, en het boek van Vanvaeck is enkel nog in tweedehandswinkeltjes te vinden, met veel geluk. We vroegen aan Mark Vanvaeck om een nieuwe, geactualiseerde versie te maken. Dankzij de nieuwe druktechnieken is het mogelijk om nu een groot aantal niet eerder gepubliceerde foto’s van Bruno de Winter in het boek op te nemen. Men kan u reeds voorintekenen voor het boek dat eind juni zal verschijnen. Prijs in de boekhandel : 22 euro.

***

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

’t Pallieterke is een satirisch weekblad dat uitgegeven wordt door Uitgeverij ’t Pallieterke nv.

’t Pallieterke is elke week te koop (vanaf dinsdag) in +-/ 1800 dagbladhandels in Vlaanderen. Prijs per nummer : 1,95 euro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Contactgegevens :

Karl van Camp

Hoofdredacteur ’t Pallieterke

karl.van.camp@pallieterke.net

Uitgeverij  ’t Pallieterke  (Weekblad) NV

Cupérusstraat 41    –    2018 Antwerpen

www.pallieterke.net

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s : (C) Gazet van Hove.