HOVE

Op de gemeenteraad van april jl. was er de nodige discussie over deze nieuwe verkaveling.

Het gaat hier over een pand gelegen tussen de Louis Van Lindenstraat en het Hortensiahof voor een verkavelingsaanvraag van 23 loten voor één-gezins-woningen met aanleg van wegenis om aan te sluiten aan de Mortselsesteenweg. De indiener van het geheel is de firma Matexi. Op 19 december 2014 ontving het schepencollege de verkavelingsaanvraag met bijhorende wegenisplan en ontwerp van riolering (gescheiden stelsel). Tijdens het openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften ingediend.

De gemeenteraad diende zich uit te spreken over het straattracé en de zaak van de wegen overeenkomstig artikel 4.2.17 §2 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Alle kosten voor de uitrusting van de verkaveling vallen ten laste van de verkavelaars.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gewezen burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) opende de debatten : “We hebben problemen met de wijze van uitvoering van dit dossier. Dit tracé is het onderdeel van een verkavelingsaanvraag. Het gaat over een niet onaardige oppervlakte in onze gemeente. In de vorige legislatuur hebben we er een visie over ontwikkelt via de aanmaak van een RUP (Ruimtelijk Uitvoerings Plan). Het Hortensiahof is uit dit RUP gehaald zodat de druk in het gebied afnam. We zien geen visie in dit plan. In de GECORO (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) zei men dat dit het type verkaveling was van veertig jaar geleden. Erg droevig. Er is geen aandacht voor de woonkwaliteit. Waarom is er geen aandacht voor de inhoud van het RUP ?” Schepen van Ruimtelijke ordening Dave Van den Berghe (Ph7) antwoordde : “Het dossier van dit RUP is zeer complex. Er zitten verschillende gebieden in zoals voor handelsactiviteiten, schoolcampussen, zones voor woningbouw, recreatie, enz … Het prijskaartje is zeer hoog. Er zijn afspraken gemaakt met de ontwikkelaar dat er op ‘de gronden Bosmans’ geen hoogbouw mag komen. Er is divers woonaanbod in het gebied, duurder en goedkoper. Er zijn twee hoorzittingen doorgegaan met de omwonenden en zo kwam men tot de oplossing dat de woningen moeten aansluiten bij deze uit de Mortselsesteenweg en de Louis Van Lindenstraat. De woningen passen volledig in de architectuur van de Mortselsesteenweg. Het RUP wordt misschien vervangen door een vlekkenplan dat goedkoper is en makkelijker hanteerbaar.”

Groen-linkse Jo Ampe (HB) mengde zich ook in de debatten. Hij vroeg of het bestuur wel weet wat een RUP is ? “Een RUP geeft een visie en een ruimtelijke invulling van een gebied. Voor de rechtsgeldigheid moet er een RUP komen. Het voorliggende plan is enkel een oud type verkavelingsaanvraag en een oud type verkavelingsbehandeling. Heel het dossier is erg zwak. Ik verwijs naar de problematiek van de riolering. Er zijn nog veel leemten. Laat dit beter technisch onderbouwen. U hebt het te groot willen maken.”

Dave Van den Berghe (Ph7) : “We moeten roeien met de middelen die we hebben. De stedebouwkundige expertise in Hove huren we in.”

Geld dollars

Raadslid Filip Lecoutre (CD&V) : “Hoeveel kost een RUP ? Wat houdt dat vlekkenplan specifiek in ?” Dave Van den Berghe : “Het vlekkenplan is een RUP met deel-RUP’s zoals de kasteeldomeinen. We zijn een onderzoek bezig met specialisten. De kost is recht evenredig met de complexiteit. We komen in de gemeenteraad nog terug op dit dossier.” Jo Ampe : “Jullie spelen gevaarlijk spel. Heel de inspraak wordt juridisch ondermijnt.”

Bij de uiteindelijke stemming keurde de bestuursmeerderheid (N-VA en Ph7) het punt goed en stemde de oppositie van groen-links en CD&V tegen.

Foto’s : (C) Gazet van Hove.