HOVE

We kregen binnen het uur na publicatie reeds een reactie van de Hovese groendienst i.v.m. bovenvermeld artikel over de wantoestanden van onkruidoverwoekeringen in de Magdalena Vermeeschlaan en omgeving (Beekhoeksebeek).

Het is positief dat de gemeentediensten alert reageren op mistoestanden die gesignaleerd worden door burgers of door de pers. Vroeger was dit in Hove niet het geval. We gaan er dus gedeeltelijk al op vooruit.

Hier volgt de gemeentelijke reactie :

“Beste Luc

Naar aanleiding van onderstaand artikel, …./… . De gefotografeerde stukken zijn allen voor hun onderaannemer. Het is in dit geval dus niet de groendienst die tekort schiet, maar DCA die zich niet aan het vooropgestelde lastenboek houdt. Het verschil tussen de stukken van de gemeente en van de aannemer zie je meteen. Uiteraard maakt dat voor de bewoners niet veel verschil, we hopen op een snelle oplossing.

In de kantlijn, rond deze periode is het steeds reppen voor het groenonderhoud. Er zijn nog steeds stukken waar we nog niet hebben kunnen snoeien, de pijnpunten krijgen echter steeds voorrang. Rond midden augustus zijn we normaal overal minimum één maal gepasseerd en kunnen we beter bijblijven.

Met vriendelijke groeten

Bart De Prins

conducteur uitvoeringsdiensten

gemeente Hove”.

****************************************

COMMENTAAR :

Het is dus niet de eerste keer dat de gemeente Hove de firma DCA moet in gebreke stellen voor de niet naleving van het onderhoudscontract voor de genoemde straten.

De gemeente Hove lijdt in dit dossier imagoschade. Mensen van buiten de wijk en Hove denken dat er op het Hovese gemeentehuis een “bende ongeregeld” aan de macht is die hier alles maar laten aanmodderen.

De inwoners van de betrokken wijk lijden ook schade : de imagoschade zoals reeds aangegeven en schade door het niet kunnen genieten van alle openbare ontspanningsmogelijkheden en voorzieningen in hun woonomgeving. De inwoners betalen gemeentebelasting voor een mooie wijk. Wat krijgen ze in de plaats ? Zet u maar eens neer op zo’n zitbank waar het onkruid doorgroeit ! Binnenkort lopen de ratten zo vrij over de straten. Enz …

Het gemeentebestuur van Hove moet dringend ageren tegenover de betrokken firma. Ofwel voert de firma “te elfder ure” haar opgelegde taken toch nog uit. Ofwel doet de gemeentelijke groendienst van Hove dit werk en stuurt ze de factuur nadien voor de geleverde prestaties door naar DCA.

Art. 1382 Burgerlijk wetboek : Elke daad van de mens waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.”

Art. 1383 B.W. : Ieder is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke hij door zijn daad, maar ook voor die welke hij door zijn nalatigheid of door zijn onvoorzichtigheid heeft veroorzaakt.

Indien nodig kan het gemeentebestuur zich burgerlijke partij stellen voor de rechtbank.

Particuliere verantwoordelijkheden :

Hove telt zo’n 110 straten. In iedere straat wonen er wel enkele bewoners die zich boven alle wetten en reglementen verheven achten. Ze doen letterlijk en figuurlijk niets voor het onderhoud van het openbaar domein voor hun pand (onkruidgroei, overhangende takken, twijgen, netels en hagen, enz …). Wettelijk is men hiervoor verplicht. De andere gebruikers van het openbaar domein lijden hier ook schade en komen soms in gevaarlijke situaties terecht.

Het wordt ook tijd dat de gemeenschapswachten en indien nodig de politie hier eens optreden.

Foto’s (C) Gazet van Hove.