HOVE

Hierbij een overzicht van het nieuwe aanbod voor het najaar 2015. Weer nieuwe uitdagingen om je vrije momenten betekenis te geven. Voor inschrijvingen surf je even naar de website.

Beginners

Cursussen voor echte beginners die een persoonlijke begeleiding en een praktische aanpak op prijs stellen. Ze leren het humanistisch cursief, een schrijfvorm die rond de vijftiende eeuw werd gehanteerd. Geen voorkennis vereist. Stap na stap leer je de opbouw van de lettervormen, de basisprincipes van een goede bladschikking en de keuze van de juiste materialen. Maximum 12 deelnemers per les : iedereen wordt persoonlijk begeleid.

Op dinsdagavond 15 en 29 september, 13 en 27 oktober en 10 en 24 november.

kalligrafie 2

Gotisch

Gotische texura quadrata is één van de klassieke schriften van de late middeleeuwen. Het werd ontworpen rond 1200 en bleef 300 jaar in gebruik voor niet-seculair werk. De naam slaat op de ‘vierkante’ lettervormen en op het feit dat de geschreven pagina het uiterlijk moet hebben van een geweven ‘textuur’.

Op donderdagavond 17 september, 1, 15 en 29 oktober en 12 en 26 november.

kalligrafie 4

Anglaise

Zeer elegant schrift dat aan het begin van de achttiende eeuw het schrift is geworden voor zakelijke en niet-kerkelijke doeleinden. De trekkelijkheid lag in de snelheid en de duidelijkheid waarmee het kon worden geschreven. De letter ontleent zijn vorm aan de zeer flexibele en spitse penpunt die met verschillende druk wordt gehanteerd in een extreme hoek. Deze letters vormen één van de meest cursieve schriften, waarbij niet alleen één letter maar zo mogelijk een aantal in één beweging worden geschreven.

Op woensdagavond 23 september, 7 en 21 oktober, 4 en 18 november en 1 december.

receptie kalligrafie 3

www.ludoversteijlen.be .

 

Foto’s © Gazet van Hove.