Vrijdag 11 september 2015

Cultureel weekeinde, 20.00u. Opening met enkele toespraken in zaal “Da Capo”, Lintsesteenweg 1 in Hove.

Op zaterdag 12 en zondag 13 september stellen verschillende verenigingen tijdens het cultureel weekend hun werking voor. Er worden onder andere optredens, workshops en tentoonstellingen georganiseerd. Het ideale moment om kennis te maken met het socioculturele verenigingsleven in Hove !

De deelnemende verenigingen zijn :

Achter Glas

Maak kennis met Achter Glas. In zaal 1 vind je een infostand die de werking van de organisatie voorstelt en een doorlopende fotoprojectie van de editie 2015. Iedereen welkom, ook om gezellig na te praten bij een glaasje.

Davidsfonds

Met ‘Vers Geperst’ stelt het Davidsfonds het werkjaar 2015-2016 aan je voor. De nieuwe boeken en cd’s uit de Cultuurgids kunnen worden ingekeken en beluisterd, dat maakt kiezen uit het grote aanbod makkelijker. Leden kunnen ter plaatse hun lidmaatschap hernieuwen door aankoop van twee titels uit de Cultuurgids. Wie ter plaatse het lidmaatschap hernieuwt, maakt kans om zijn/haar lievelingsboek uit de Cultuurgids 2015-2016 te winnen. Wil je ook lid worden, dan verwelkomen ze je graag !

Davidsfonds

De Gemeentelijke Kunstacademie

Kom kijken en proberen in de verschillende ateliers :

– zaterdagvoormiddag: 3D-atelier in de kelder en schetsen in het schildersatelier;

– zaterdagnamiddag: fotostudio en schilderen in de schildersklas;

– zondagvoormiddag: fotostudio en kleiworkshop en zondagnamiddag: fotostudio en modelschetsen in het schildersatelier.

Misschien krijg je wel zin om dit schooljaar mee te starten !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

deHOVEnaar

In tien nummers per jaar brengt de redactie van deHOVEnaar verslag van voorbije en komende activiteiten van de verenigingen, interviews met markante Hovenaars,… Ook wil deHOVEnaar het uitgebreide archief van Rik Blomme inventariseren, bewaren en ‘levend houden’.

Fairtrade trekkersgroep en De Zuidrand, dat smaakt!

Je kan kennismaken met de Fairtrade trekkersgroep en De Zuidrand, dat smaakt. Proeven toegestaan !

Fotokring Parallax

Je vindt Parallax terug op alle locaties en je kan de leden van de fotokring onderweg tegenkomen wanneer ze bezig zijn met de fotoreportage van het cultureel weekend.

 

 

Gemengd koor Cantabile, Zangkoor Sint-Laurentius, Zangkoor Sint-Jozef en Koninklijk Harmonieorkest Sint-Laureys

Ben jij diegene die altijd alleen zingt in de douche ? Denk jij nog steeds ‘Zingen is niets voor mij’ ? Het cultureel weekend staat klaar om je mening te veranderen: op zondagnamiddag om 14.30 uur vindt er in de Sint-Laurentiuskerk een workshop plaats die je zal tonen wat zingen in groep betekent. Gedurende een uurtje werken ze eerst samen aan een muzikale opwarming. De zangers van Cantabile, het Sint-Laurentiuskoor en het Sint-Jozefkoor zorgen met muzikanten van het Koninklijk Harmonieorkest Sint-Laureys vervolgens voor demonstraties bij de uitleg. En voor je het weet ben je klaar om mee je eerste concert te zingen, waarmee dan samen met Literatuurkring De Statiepoweten en het Koninklijk Harmonieorkest Sint-Laureys wordt geëindigd.

Gezinsbond

Voorstelling van de vereniging en haar activiteiten.

Heemkundige Kring De Markgraaf

Voorstelling van activiteiten, werking en aanbod beschikbare publicaties.

kalligrafie 4

Kalligrafiewerkgroep Het Kostershuisje

Initiatie en demo door ex-leerlingen, waar elke bezoeker de kans heeft om eens een pen ter hand te nemen en te proberen te schrijven met pen en inkt. Ontdek er zelf de kunst van het schoonschrijven. Kalligrafie is immers een kunst. Een kunst die je door te oefenen onder de knie kan krijgen. Heb je deze kunst eenmaal in de vingers, dan kan je je vaardigheden en je creativiteit toepassen in diverse domeinen. Voor wie is een kalligrafiecursus bestemd ? De cursus is bedoeld voor iedereen die een mooi handschrift kan waarderen en de kunst van het kalligraferen onder de knie wil krijgen. Het maakt niet uit welk handschrift je hebt of kan tekenen of niet, kalligrafie is een kunstambacht en dat kan je leren. Bij kalligrafie geldt ‘oefening baart kunst’ en dat is ook nog steeds de leuze van de vereniging. In het Oosten weten ze al zeer lang dat kalligrafie een vorm van stressbestrijding en een zeer rustgevende en ontspannende activiteit is.

Kunstkring De Geelhand

Promotie voor de 30ste Midwintertentoonstelling in december. Tijdens deze jaarlijkse groepstentoonstelling krijgen de leden de gelegenheid om hun artistieke resultaten in diverse kunstdisciplines te tonen aan een kunstminnend publiek. Groepstentoonstelling in zaal Da Capo.

Literatuurkring De Statiepoweten

Kom eens luisteren. Misschien heb je daarna zin om mee te doen ? De Statiepoweten zoeken altijd nieuwe leden. Zaterdag om 11.00 en om 14.30 uur op het kerkplein buiten, zondag om 11.00 uur op het kerkplein buiten en om 16.30 uur in de kerk.

statiepwtn4
De Statiepoweten

Ornithologische vereniging De Noordvink

Voorstelling van de vereniging en minitentoonstelling.

Paul van Ostaijenkring

Maak kennis met de Paul van Ostaijenkring.

Radio Frekwent

Reportage van en over het ganse weekend met diverse interviews.

Sprookjesvertellingen

Vertellingen en veel meer om 10.30 en 11.30 uur en om 14 en 15 uur.

Verzamelaarsclub Hofila

Voorstelling met minitentoonstelling van postkaarten en foto’s over de kerk (vormt een belangrijk deel van het postkaartenboek naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van Hofila in 2016/2017), in fotokaders getoond, met de mogelijke historische informatie. Ook is er de verzameling van postzegels (met vergroting) van alle kerken en abdijen in de provincie Antwerpen (een onderdeel van de globale verzameling ‘Kerken van België op postzegels’).

Hofila 45 jaar jong

Volkskunstgroep Tijl en Nele

Zondag van 11.30 tot 13.30 uur : volksdans waarbij omstaanders betrokken worden. Niet een optreden om alleen maar naar te kijken maar zelf eens proberen mee te dansen met uiteraard de nodige deskundige dansuitleg.

Volkssterrenwacht Urania

Opendeurdagen.

Meer info optel. 03 / 460 33 12.

 

Maandag 14 september 2015

Fietsen : dagtocht

Org. OKRA-Hove, 10.00u. Dienstencentrum ‘Ten Hove’, René Verbeecklaan 3. Meer info tel. 03 / 455.35.68.

dienstencentrum ten Hove

Lessenreeksen Jonggepensioneerden

In september starten de lessenreeksen van de Hovese Jonggepensioneerden in samenwerking met de Ouderenadviesraad en het OCMW-Dienstencentrum Ten Hove opnieuw.

Let op : geen lessen tijdens de herfstvakantie en op feestdagen.

– Engelse conversatie (Magda Vekemans) : elke dinsdag van 15 september tot en met 8 december, telkens van 10.30 tot 12.00 uur.

– Voorbereidende cursus praktisch Engels (Magda Vekemans) : elke maandag van 14 september tot en met 7 december, telkens van 10.30 tot 12.00 uur.

– Spaanse conversatie en leesclub (August Van Kerckhoven) : elke woensdag van 16 september tot en met 9 december, telkens van 10.30 tot 12.00 uur.

– Spaans beginners (August Van Kerckhoven) : elke maandag van 14 september tot en met 7 december, telkens van 15.00 tot 16.30 uur.

– Spaans gevorderden(August Van Kerckhoven) : elke maandag van 14 september tot en met 7 december, telkens van 13.30 tot 15.00 uur.

– Geschiedenis (Etienne Rooms) : op vrijdag 25 september, 9 en 16 oktober, 13 en 27 november en 4 december, groep 1 van 14.00 tot 15.00 uur, groep 2 van 15.30 tot 16.30 uur.

– Muziekgeschiedenis (Danielle Dergent, docente muziekgeschiedenis/algemene muziekcultuur, is bereid gevonden om de lestaak van de betreurde Leo Segers over te nemen): vrijdag 18 september, 2, 23 en 30 oktober, 30 november en 11 december.

Onkostenbijdrage voor deze lessenreeksen : reeks van 6 lessen : 33 EUR, reeks van 12 lessen : 68, te betalen op rekening BE22 7895 7815 2047 of bij de aanvang van de eerste les.

Voor verdere informatie : Maria Cauwenbergh, tel. 03 / 455 34 42, Louis Broothaers, tel. 03 / 455 73 67 of Liliane Stockmans, tel. 03 / 455 46 81.

 

Dinsdag 15 september 2015

Curvebal

Org. OKRA, Danszaal “Het Sportpark”, Paul van Ostaijenlaan 2. Van 14.00u. tot 16.00u.

Meer info op tel. 03 / 455 35 68 of 03 / 458 06 31.

kalligrafie 5

Kalligrafielessen

Hierbij een overzicht van het nieuwe aanbod voor het najaar 2015. Weer nieuwe uitdagingen om je vrije momenten betekenis te geven. Voor inschrijvingen surf je even naar www.ludoversteijlen.be.

Beginners

Cursussen voor echte beginners die een persoonlijke begeleiding en een praktische aanpak op prijs stellen. Ze leren het humanistisch cursief, een schrijfvorm die rond de vijftiende eeuw werd gehanteerd. Geen voorkennis vereist. Stap na stap leer je de opbouw van de lettervormen, de basisprincipes van een goede bladschikking en de keuze van de juiste materialen. Maximum 12 deelnemers per les: iedereen wordt persoonlijk begeleid. Op dinsdagavond 15 en 29 september, 13 en 27 oktober en 10 en 24 november.

Gotisch

Gotische texura quadrata is één van de klassieke schriften van de late middeleeuwen. Het werd ontworpen rond 1200 en bleef 300 jaar in gebruik voor niet-seculair werk. De naam slaat op de ‘vierkante’ lettervormen en op het feit dat de geschreven pagina het uiterlijk moet hebben van een geweven ‘textuur’. Op donderdagavond 17 september, 1, 15 en 29 oktober en 12 en 26 november.

Anglaise

Zeer elegant schrift dat aan het begin van de achttiende eeuw het schrift is geworden voor zakelijke en niet-kerkelijke doeleinden. De aantrekkelijkheid lag in de snelheid en de duidelijkheid waarmee het kon worden geschreven. De letter ontleent zijn vorm aan de zeer flexibele en spitse penpunt die met verschillende druk wordt gehanteerd in een extreme hoek. Deze letters vormen één van de meest cursieve schriften, waarbij niet alleen één letter maar zo mogelijk een aantal in één beweging worden geschreven. Op woensdagavond 23 september, 7 en 21 oktober, 4 en 18 november en 1 december.

Meer info : www.ludoversteijlen.be .

Casa di Speranza

Vrijdag 18 september 2015

Friuli, Venezia, Giulia, het vergeten noordoosten van Italië

Zaal “Casa di Speranza”, Kapelstraat 101 Hove, aanvang 19.30u.

Voorstelling van deze regio met degustatie van verschillende wijnen en hapjes. Ontdek de echte Prosecco, Friulano (wit) en Refosco (rood).

Meer info tel. 0473 / 65 30 78 (Patrick de Luca) of 0477 / 93 52 94 (Luc Van den Weygaert) – www.vtbkultuur.be .

vtbkultuur hove

37ste Vredewijkfeesten

Jozef Mattheessensstraat 60 Hove

Vrijdag 18 september : ‘Musica con tapa’ vanaf 20.00 uur.

Zaterdag 19 september : springkastelenfestival (van 14.00 tot 18.00 uur), open ringsteekkampioenschap op de fiets (zie onder) en Spaans eetfestijn (van 18.00 tot 19.30 uur).

ringsteek

Open ringsteekkampioenschap op de fiets 2015

Tijdens de Vredewijkfeesten wordt een groot ringsteekkampioenschap gehouden. De bedoeling is om, al rijdend op de fiets, ringen te steken zonder met de voeten de grond te raken of uit het zadel te komen. Gedurende de namiddag rijden de deelnemers het parcours verschillende keren. Om 17.00 uur is er de finale met de personen die de meeste ringen wisten te verzamelen. Iedereen kan deelnemen. Er zijn aparte prijzen voor -12-jarigen en volwassenen (+ 12 jaar) en een extra prijs voor de best versierde fiets.

Meer info via e-mail: krantje@vredewijk.be.

Meer info : www.vredewijk.be & www.facebook.com/vredewijk .

Rosario Consort en Pandora2 : ‘El Torillo’ (Spaanse en Zuid-Amerikaanse barokmuziek)

Zaal “Da Capo”, Lintsesteenweg 1 Hove. 20.15u.

Op het programma staat Spaanse en Zuid-Amerikaanse barokmuziek van de Salazar, de Padilla en anderen.

De naam Rosario Consort verwijst enerzijds naar de rozenkrans, ingetogenheid, gebed en meditatie, en staat anderzijds symbool voor de koningin der bloemen : de roos, zinnelijkheid, vruchtbaarheid en vreugde. Het Rosarioconsort wil het leven in al zijn vormen tonen : kracht, sensualiteit, maar ook kwetsbaarheid, tederheid en stille introspectie. Het ensemble wil de luisteraar meenemen op de eerder ongekende paden van de vocale muziek. Elk nieuw project is voor de zangers een uitdaging, een onbekende weg waarin verwondering en het wegvallen van zekerheden een centrale plaats innemen. Vanzelfsprekend is dit opzet slechts mogelijk mits een gedegen vocale opleiding. Alle zangers zijn (semi-)professioneel geschoold en zijn ook werkzaam in tal van andere ensembles. De kern bestaat uit slechts een handvol zangers, aangevuld met die stemmen en instrumenten die het actuele project nodig heeft.

Rosario

Pandora² 

De eigenzinnige muzikale benadering van Pandora², die weinig plaats laat voor (vervlakkend) compromis, wil door middel van een doorgedreven muziekwetenschappelijk onderbouwde ‘historische’ speelwijze vóór alles komen tot een boeiende, sprekende, levendige en dus ook ‘authentieke’ uitvoering. Er wordt uitgegaan van een aantal elementen die vanuit de muziek zelf tot hen zijn gekomen: schrijfwijze, ontstaansproces, vocale praxis, opleiding, attitude,… vanzelfsprekendheden die echter op heden zelfs van de meest gerenommeerde uitvoerders niet steeds de waarde krijgen die ze verdienen.

Algemene leiding : Frederik Meireson. Foto’s © Pandora².

Meer info www.rosarioconsort.be – tel. 03 / 460 33 12, e-mail: cultuur@hove.be .

Zondag 20 september 2015

Davidsfonds Ledenfeest-ontbijtbuffet

Dienstencentrum ‘Ten Hove’, René Verbeecklaan 3 Hove

Naar jaarlijkse gewoonte start het Davidsfonds het nieuwe werkjaar met een culinair ledenfeest-ontbijtbuffet, dat dit jaar muzikaal zal opgeluisterd worden door Veerle en Sebastian Muzant. Een veelzijdige violiste vol passie en haar zoon die accordeon ‘ademt’ vormen samen al meer dan vijf jaar lang het duo Muzant. Ze strijken en trekken omdat ze er intens gelukkig van worden. Muziek is hun leven. Nu eens broos en subtiel, dan weer speels of virtuoos, maar altijd vol overgave en levensvreugde. Ze vertolken doorleefde bewerkingen van volkse melodieën en evergreens of pareltjes uit de klassieke muziek, afgewisseld met fris klinkende eigen nummers. Daarbij hoor je evenveel invloed van hun klassieke scholing als de spontaniteit van rasechte folk muzikanten. Een streling voor ogen een oren die je niet onbewogen laat.

Leden en nieuwe leden betalen 14 EUR, niet-leden 18 EUR. Gelieve je aanwezigheid te bevestigen vóór 15 september bij Lieve Duffeler, tel. 0477 / 41 79 29 of e-mail : lieve.duffeler@skynet.be of op het secretariaat bij Mimi Heysse, tel. 03 / 455 36 39 of e-mail : mimiheysse@skynet.be. Graag betaling door storting op rekening BE96 9794 2476 3005 met vermelding van het aantal personen.

Davidsfonds

 

Foto’s (c) Reporters.