Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar krijgen een uitnodiging voor de mammobiel.

Wat is een mammobiel ?

Een mammobiel is een bus die speciaal ontworpen is voor het maken van een mammografie (röntgenfoto

van de borsten). De Mammobiel Antwerpen is al twintig jaar actief in gemeenten en wijken waar geen vaste mammografische eenheid gevestigd is.

Wie mag naar de mammobiel ?

Alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar: vanaf het jaar waarin zij 50 worden tot en met het jaar waarin zij 69 jaar worden. Deze vrouwen krijgen een persoonlijke schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing. Het bevolkingsonderzoek richt zich tot vrouwen zonder klachten. Deelnemen is dus niet aangewezen voor vrouwen die in behandeling zijn voor borstkanker (dat geldt tot 10 jaar na de diagnose), vrouwen met klachten die kunnen wijzen op borstklieraandoeningen of vrouwen die door erfelijke factoren een verhoogd risico op borstkanker hebben. Deze vrouwen dienen opgevolgd te worden door hun arts.

Rode kruis

Hoe maak ik een afspraak?

Op de uitnodigingsbrief staat een afspraak vermeld (datum en uur).

Indien dit niet past voor de vrouw kan zij bellen op het gratis nummer 0800 / 60 160 om deze te wijzigen.

Zonder afspraak kan je geen onderzoek laten uitvoeren in de mammobiel.

Vrouwen die hun laatste screeningsmammografie lieten uitvoeren bij een andere mammografische eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) zullen opnieuw een uitnodiging ontvangen voor die dienst. Ze kunnen er echter wel voor kiezen om naar de mammobiel te komen. De mammobiel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruiksters (via een lift). Het is dan wel best even op voorhand te bellen zodat de nodige voorbereidingen kunnen getroffen worden.

Is het onderzoek gratis ?

De screeningsmammografie is om de twee jaar gratis voor wie aangesloten is bij een Belgisch ziekenfonds.

Dus enkel de vrouwen die de voorbije twee jaar geen gratis borstkankeronderzoek lieten doen, ontvangen een uitnodiging. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen.

 

Hoe verloopt het onderzoek ?

Bij het binnenkomen op de mammobiel worden vrouwen ingeschreven.

Na deze registratie mogen de vrouwen in de kleedkamer hun bovenlichaam vrij maken. Men draagt dus best tweedelige kledij.

Gelieve geen body lotion en deodorant te gebruiken. Halskettingen moeten ook uitgedaan worden.

Daarna volgt het maken van de mammografie in de onderzoeksruimte.

Dit gebeurt door vrouwelijke verpleegkundigen. Zij leggen precies uit wat het onderzoek inhoudt.

Tijdens de mammografie gaat een vrouw met ontbloot bovenlichaam voor een röntgenapparaat staan. Een verpleegkundige legt de borst op een steunplaat, waarna de borst zo plat mogelijk wordt aangedrukt door een compressieplaat. Van elke borst worden dan twee foto’s gemaakt, horizontaal en verticaal. De foto’s worden door twee radiologen beoordeeld op het Centrum voor Kankeropsporing. Zijn die het niet eens met elkaar, dan zal nog een derde radioloog de foto’s beoordelen.

Vrouwen en hun arts ontvangen na ongeveer drie weken het resultaat per brief.

Interventiewagen Rode Kruis

 

Waarom is vroegtijdige opsporing van borstkanker zo belangrijk?

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Vlaanderen. De oorzaken ervan zijn nog onbekend. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, bestaat er een veel hogere kans op genezing en is het bovendien dikwijls niet nodig een totale borstamputatie uit te voeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bevolkingsonderzoek met een screeningsmammografie toelaat om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek kan een gezwelletje gevonden worden lang vóór je het kan voelen.

Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker kan je terecht bij je huisarts of gynaecoloog en het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160 of op de website www.bevolkingsonderzoek. De mammobiel komt naar Hove op 15 februari en blijft tot 2 maart. Hij staat op de parking van het OCMW, Paul van Ostaijenlaan 7B in Hove.

Voor meer informatie kan je terecht bij Gerda Vos, tel. 03 / 454 08 37 of e-mail : gv@ocmwhove.be . www.bevolkingsonderzoek.be .

Sociaal Huis Hove

 

 

Foto’s (c) Gazet van Hove